Kurczak po tajsku

Ocena:

4.53 (169)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Kurczak po tajsku to soczyste kawałki mięsa zanurzone są w gęstym sosie na bazie mleczka kokosowego i przyprawy curry. Danie przypadnie do gustu wszystkim amatorom słodko–ostrych smaków. Jest szczególnie dobrym pomysłem na rozgrzewający obiad w chłodniejsze dni. Pokrojonego w kostkę kurczaka w ostrym sosie tajskim można podawać z ryżem, makaronem lub warzywami.

Składniki:

  • pierś z kurczaka  500 g

  • pasta curry  10 g

  • mąka ziemniaczana  5 g

  • olej rzepakowy  15 ml

  • cebula  1 szt.

  • czosnek  3 ząbki

  • imbir  10 g

  • papryka chili  1 szt.

  • sos sojowy  15 ml

  • mleko kokosowe  200 g

  • limonka  1 szt.

  • szczypiorek  1 pęczek

Kurczak po tajsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Filety z kurczaka: myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę o wielkości ok. 2 cm. Przekładamy go do miski i obtaczamy w paście curry (na razie dodajemy tylko 1 łyżeczkę, czyli ok. 5 g). Następnie obsypujemy mąką ziemniaczaną.

  • Krok 2:

    Smażenie dodatków: na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Obieramy cebulę, czosnek i imbir. Cebulę kroimy w pióra, czosnek przeciskamy przez praskę, a imbir ścieramy na tarce. Tak przygotowane dodatki wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy pokrojoną w krążki papryczkę chili (bez pestek) i dokładamy drugą łyżeczkę pasty curry.

  • Krok 3:

    Smażenie kurczaka: do podsmażonych dodatków dodajemy przygotowane wcześniej mięso. Smażymy na średniej mocy palnika przez ok. 5–8 min. Na koniec dodajemy sos sojowy i mleko kokosowe. Całość mieszamy do momentu, aż sos zagotuje się i zgęstnieje. Doprawiamy świeżo wyciśniętym sokiem z limonki.

  • Krok 4:

    Sos: dodajemy sos sojowy i mleko kokosowe. Całość mieszamy do momentu, aż sos zagotuje się i zgęstnieje. Doprawiamy świeżo wyciśniętym sokiem z limonki.

  • Krok 5:

    Podawanie: kurczak po tajsku jest gotowy. Podajemy go z posiekanym szczypiorkiem.

Porady

  • Do przepisu potrzebna jest czerwona pasta curry. Możemy przygotować ją samodzielnie z czerwonych papryczek chili, galangalu, trawy cytrynowej, czosnku, imbiru, limonki, kafiru i kolendry. Składniki wrzucamy do blendera, dolewamy odrobinę wody i miksujemy na gładką pastę.
  • Wybierzcie mleko kokosowe z dużą zawartością ekstraktu z kokosa – min. 60%.
  • W kuchni tajskiej praktycznie nie używa się soli. Potrawy doprawiane są sosem sojowym lub rybnym. Ale jeśli potrzebujecie szczypty soli do smaku, możecie ją dodać.
  • Zamarynowanego kurczaka można odstawić na 20–30 min do lodówki, aby lepiej przeszedł smakiem przypraw.
  • Zamiast filetów można użyć innych części kurczaka, np. udek. Mięso oddzielamy od skóry i kości, kroimy w kostkę i przygotowujemy zgodnie z przepisem.
  • Na patelnię do cebuli, czosnku i papryki chili możecie dodać posiekaną w krążki trawę cytrynową.
  • Trochę papryczki można zostawić na wierzch do dekoracji.
  • Do kurczaka po tajsku świetnie pasują podprażone orzeszki ziemne lub orzechy nerkowca, świeża kolendra lub natka pietruszki.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jakie dodatki do kurczaka po tajsku?

Podstawowy przepis na kurczaka po tajsku można wzbogacić o następujące dodatki:

  • ananasa – wystarczy pokroić go w trójkąty i dodać do sosu,
  • brokuły – kroimy je małe różyczki i smażymy razem z warzywami na patelni,
  • paprykę – kroimy w kostkę lub paski, może być w trzech różnych kolorach,
  • kukurydzę – odsączamy z zalewy i dodajemy do sosu,
  • bakłażana – kroimy go w kostkę i zasypujemy solą, aby pozbyć się goryczy. Płuczemy i dodajemy na patelnię. Smażymy razem z innymi warzywami, a następnie z kawałkami kurczaka.

Nie tylko kurczak w sosie tajskim tak dobrze smakuje. W podobny sposób możemy zrobić również danie wegetariańskie bez kurczaka. Mięso świetnie zastępuje seitan, którego można obtoczyć w paście curry i przygotować zgodnie z przepisem. Dobrze smakują również same warzywa w sosie, podane z makaronem ryżowym lub ryżem.

Kurczak po tajsku w panierce

W kuchni Tajlandii dominują słodkie i ostre smaki. Kurczaka po tajsku można przygotować na kilka różnych sposobów. Najbardziej popularny w Polsce jest usmażony na patelni z przyprawami i mlekiem kokosowym (jak w naszym podstawowym przepisie). Inną wersją jest kurczak po tajsku w ostrej panierce.

Filety obtaczane są w cieście naleśnikowym z dodatkiem kurkumy, imbiru, papryczki chili i sosu sojowego. Do panierki można dodać wiórki kokosowe. Kurczaka wrzuca się na głęboki i mocno rozgrzany olej. Złociste kawałki w słodko–słono–ostrej panierce podawane są z ryżem i warzywami z woka.

Kurczak w pomarańczach po tajsku

Inną odsłoną kurczaka po tajsku jest pokrojony na kawałki filet przygotowany w sosie pomarańczowym.

  • Na patelni podsmażamy drobno posiekany czosnek i starty imbir.
  • Kawałki kurczaka obtaczamy w panierce z jajka i mąki ziemniaczanej.
  • Dodajemy na patelnię i smażymy na złoty kolor z każdej strony.
  • Całość zalewamy sosem przygotowanym z soku pomarańczowego, brązowego cukru, octu ryżowego i kurkumy.
  • Danie doprawiamy papryczką chili i białym pieprzem.

Potrawy kuchni tajskiej lubią różnorodność i nie znoszą rutyny. Kucharze często dodają do potraw swoje ulubione składniki, które sprawiają, że te same dania za każdym razem smakują trochę inaczej. Na stołach dominują owoce morza (np. krewetki po tajsku), słodko ostre sosy i rozgrzewające zupy, takie jak tom yum.

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne