To-fu marynowane w sosie sojowym z sezamem, pomelo i chilli + lemoniada z marakui

Ocena:

4.5 (145)

  • 20 min.
  • dla 4 osób

To-fu marynowane w sosie sojowym z sezamem, pomelo i chilli + lemoniada z marakui

Składniki:

  • To-fu 300 g
  • sos sojowy jasny 200 ml
  • sos sojowy ciemny 100 ml
  • olej sezamowy 20 ml
  • sezam czarny, biały 60 g
  • 1 jajko
  • pomelo 1 sztuka
  • szalotka 2 sztuki
  • trawa cytrynowa 2 sztuki
  • chili małe czerwone 1 sztuka
  • mięta 10 g
  • szczypior gruby 10 g
  • sok z tamaryndu 250 ml
  • cukier palmowy 70 g
  • sól
  • Lemoniada z marakui.
  • 50ml syropu marakuja
  • 100ml syropu cukrowego
  • 100ml soku z cytryny
  • 150ml wody gazowanej

To-fu marynowane w sosie sojowym z sezamem, pomelo i chilli + lemoniada z marakui - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • W misce łączymy ze sobą sos sojowy jasny, sos sojowy ciemny, olej sezamowy. To-fu kroimy na cztery i zalewamy marynatą, odstawiamy na 12 h. Na koniec dekorujemy kawałkiem smoczego owocu
  • To-fu osuszamy na ręczniku papierowym i panierujemy w sezamie, następnie smażymy z każdej strony. Szalotkę, trawę cytrynową i pomelo obieramy i kroimy. Następnie dodajemy posiekane chili mięte i szczypior. Sok z tamaryndu podgrzewamy z cukrem palmowym i dodajemy szczyptę soli.
  • W misce mieszamy składniki z przestudzonym sosem, na górę kładziemy rozkrojone to-fu Aby lepiej utrzyma panierkę sezamową tofu możemy po osuszeniu obtoczyć w mące z tapioki.
  • Lemoniada z marakui. Wszystkie składniki wlewamy do blendera i dodajemy kości lodu. Blendujemy do uzyskania konsystencji sorbetu.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Oryginalne danie z przepisu serwują warszawska i poznańska restauracja WHY THAI. www.whythai.pl

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne