Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
4.43 (166)
Śledzie nietypowo - z egzotyczną nutą, bo w sosie curry. Niezwykle aromatyczne, będą pyszną świąteczną przystawką.
śledzie 6 szt.
cebula cukrowa 2 szt.
olej 30 ml
rodzynki 60 g
majonez 45 g
kwaśna śmietana 45 g
ocet 30 ml
musztarda 30 g
sól 3 g
pieprz 5 g
cukier 3 g
przyprawa curry 5 g
kurkuma 5 g
Płaty dokładnie płuczemy i osuszamy. Obrane cebule kroimy w cienkie piórka. Na patelni, rozgrzewamy kilka łyżek oleju, wrzucamy cebulę, najpierw szklimy, potem dusimy aż zacznie brązowieć, a na koniec oprószamy cukrem i smażymy, mieszając aż ściemnieje, ale się nie przypali. Mieszamy z rodzynkami, chwilę trzymamy na ogniu. Zestawiamy i studzimy.
Śledzie kroimy na kawałki, mieszamy z cebulą i rodzynkami, 4 łyżkami majonezu i śmietany na początek, po czym dobieramy do smaku musztardę, ocet i przyprawy, ew. jeszcze majonez i śmietanę. Sosem polewamy śledzie, schładzamy przed podaniem.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017
Porady
Zobacz przepis: sałatka śledziowa