Śledzie marynowane w sosie curry

Śledzie nietypowo - z egzotyczną nutą, bo w sosie curry. Niezwykle aromatyczne, będą pyszną świąteczną przystawką.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

curry przystawki sosy

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.43 z 166 głosów)

Składniki:

  • 6 marynowanych płatów śledziowych bez skóry
  • 2 słodkie cebule
  • olej
  • 4 łyżki drobnych rodzynek
  • majonez
  • kwaśna śmietana
  • musztarda
  • ocet
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • przyprawa curry
  • mielona kurkuma

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Śledzie marynowane w sosie curry - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Płaty dokładnie płuczemy i osuszamy. Obrane cebule kroimy w cienkie piórka. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju
  • wrzucamy cebulę
  • najpierw szklimy
  • potem dusimy aż zacznie brązowieć
  • a na koniec oprószamy cukrem i smażymy
  • mieszając aż ściemnieje
  • ale się nie przypali. Mieszamy z rodzynkami
  • chwilę trzymamy na ogniu.
  • Zestawiamy i studzimy. Śledzie kroimy na kawałki
  • mieszamy z cebulą i rodzynkami
  • 4 łyżkami majonezu i śmietany na początek
  • po czym dobieramy do smaku musztardę
  • ocet i przyprawy
  • ew. jeszcze majonez i śmietanę. Sosem polewamy śledzie
  • schładzamy przed podaniem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

Porady

Zobacz przepis: sałatka śledziowa


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy