Biskwity to zdecydowanie klasyka kuchni angielskiej - puszyste biszkoptowe omleciki mogą być podawane na śniadanie lub na five o'clock na podwieczorek.
Biskwity z owocami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170°C. Blachę wykładamy pergaminem.
Oba rodzaje mąki mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka miksujemy z cukrem. Dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Do masy żółtkowej dodajemy 1/3 mąki i dużą łyżkę ubitych białek. Obroty miksera zmniejszamy. Dodajemy następną porcję mąki i łyżkę piany z białek, po chwili dodajemy resztę mąki.
Kiedy mąka zostanie wmieszana w ciasto, odstawiamy mikser i dodajemy pozostałą pianę z białek i mieszamy delikatnie łopatką, aby wszystko się połączyło na jednolitą puszystą masę. Łyżką kładziemy okrągłe placuszki na papier. Na jedną blachę wejdzie ok. 6 placuszków (nie mogą być za duże, bo jeszcze urosną). Z tej porcji ciasta wyjdzie ok. 16 biskwitów.
Pieczemy 7–8 min. Wyjmujemy, jak tylko się lekko zezłocą – jeżeli upieką się zbyt mocno, to nie da się ich złożyć bez narażenia na pęknięcie. Od razu po wyjęciu składamy je delikatnie na pół, żeby się nie złamały, ale żeby powstało w środku miejsce na bitą śmietanę i owoce.
Śmietankę ubijamy z cukrem. Biskwity napełniamy bitą śmietaną, świeżymi owocami, oprószamy cukrem pudrem i podajemy od razu.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017
Komentarze