Biskwity z owocami

Biskwity to zdecydowanie klasyka kuchni angielskiej - puszyste biszkoptowe omleciki mogą być podawane na śniadanie lub na five o'clock na podwieczorek.

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • szczypta soli
  • 6 łyżek cukru
  • sok z cytryny
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru + do posypania
  • owoce sezonowe (zimą kiwi i mandarynki, może też być ananas, a latem truskawki, maliny, jagody)

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170°C. Blachę wykładamy pergaminem.
  2. Oba rodzaje mąki mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka miksujemy z cukrem. Dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Do masy żółtkowej dodajemy 1/3 mąki i dużą łyżkę ubitych białek. Obroty miksera zmniejszamy. Dodajemy następną porcję mąki i łyżkę piany z białek, po chwili dodajemy resztę mąki.
  3. Kiedy mąka zostanie wmieszana w ciasto, odstawiamy mikser i dodajemy pozostałą pianę z białek i mieszamy delikatnie łopatką, aby wszystko się połączyło na jednolitą puszystą masę. Łyżką kładziemy okrągłe placuszki na papier. Na jedną blachę wejdzie ok. 6 placuszków (nie mogą być za duże, bo jeszcze urosną). Z tej porcji ciasta wyjdzie ok. 16 biskwitów.
  4. Pieczemy 7–8 min. Wyjmujemy, jak tylko się lekko zezłocą – jeżeli upieką się zbyt mocno, to nie da się ich złożyć bez narażenia na pęknięcie. Od razu po wyjęciu składamy je delikatnie na pół, żeby się nie złamały, ale żeby powstało w środku miejsce na bitą śmietanę i owoce.
  5. Śmietankę ubijamy z cukrem. Biskwity napełniamy bitą śmietaną, świeżymi owocami, oprószamy cukrem pudrem i podajemy od razu.
  6. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017
owoce biskwity
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze