Sernik tropikalny

Słodki i orzeźwiający - idealny sernik na każdą porę roku.

Dodany przez:

Serniki

Czas przygotowania:
Porcje:
14 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 20 dag herbatników imbirowych
  • 20 dag ciastek owsianych
  • 20 dag masła, stopionego
  • 85 dag kremowego serka
  • 20 dag cukru pudru
  • 5 dag mąki
  • skórka z 1 cytryny
  • 3 duże jajka
  • 200 ml gęstej śmietany
  • 10 dag świeżego mango, pokrojonego w drobną kostkę
  • 5–6 łyżek lemon curd
  • do dekoracji:
  • po 5 dag mango, ananasa i kiwi, pokrojonych w plasterki
  • kilkanaście listków mięty

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Dno i boki płaskiej formy o wymiarach 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Ciastka wkładamy do dużej torby plastikowej i rozgniatamy za pomocą wałka. Okruchy przekładamy do dużej miski i zalewamy roztopionym masłem, dokładnie mieszamy.
  3. Masę wykładamy na przygotowaną formę, dociskamy dłonią. Pieczemy przez 10 min. Wyjmujemy, aby ostygło.
  4. Temperaturę piekarnika obniżamy do 120°C.
  5. W dużej misce, za pomocą trzepaczki, serek mieszamy z cukrem, mąką, skórką z cytryny, jajkami i śmietaną. Masę przekładamy na spód z herbatników, rozrzucamy kawałki mango, wpychając niektóre z nich w masę serową.
  6. Pieczemy przez 1 godz., otwieramy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy ciasto do ostygnięcia przez kolejne 30 min. Po ostudzeniu formę z sernikiem owijamy folią i wstawiamy do lodówki na noc.
  7. Kiedy będzie gotowy do podania, wierzch pokrywamy grubą warstwą lemon curdu. Dekorujemy świeżymi plasterkami mango, ananasa i kiwi. Posypujemy listkami mięty. Sernik kroimy na 12–14 prostokątów.
  8. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2018

Wskazówki

Przepis na sernik - tutaj znajdziesz coś dla siebie!

owoce kiwi ciasta sernik desery ananas
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze