Keks makowy

Ocena:

0 (0)

  • 1 godz. 10 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Keks makowy to urocza wariacja na temat klasycznego wypieku z bakaliami. Chrupiące i strzelające pod zębami ziarenka maku doskonale komponują się z miękkim i puszystym jak chmurka ciastem, tworząc idealną kombinację. Przygotowanie tego deseru jest banalnie proste, więc może być on świetnym zamiennikiem pracochłonnej świątecznej strucli makowej. Zobaczcie sprawdzony przepis na keks makowy i odtwórzcie go w swoich kuchniach.

Składniki:

  • mąka pszenna  150 g

  • proszek do pieczenia  6 g

  • jajka  4 szt.

  • cukier puder  200 g

  • masło  220 g

  • mak  150 g

  • bakalie  70 g

  • mąka ziemniaczana  10 g

  • aromat do ciasta  3 ml

Keks makowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Keksówkę o długości 30 cm smarujemy 20 g masła i wysypujemy bułką tartą. Resztę masła roztapiamy w rondelku i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

  • Krok 2:

    Suche składniki: mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy z suchym makiem. Bakalie dokładnie obsypujemy mąką ziemniaczaną. 

  • Krok 3:

    Mokre składniki: jajka ucieramy ze 150 g cukru pudru. Kiedy staną się jasne i puszyste, stopniowo dosypujemy do nich mąkę z makiem i delikatnie łączymy ciasto. Następnie wlewamy zimne masło oraz aromat i ponownie mieszamy.

  • Krok 4:

    Keks makowy: do gotowego ciasta wsypujemy oprószone mąką bakalie i wszystko jeszcze raz krótko mieszamy łyżką. 

  • Krok 5:

    Pieczenie: ciasto na keks makowy przelewamy do formy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około godzinę. Gotowy wypiek odstawiamy do wystudzenia, a następnie posypujemy na wierzchu resztą cukru pudru.

Porady

  • Keks makowy świetnie smakuje posypany cukrem pudrem, ale równie dobrze sprawdzi się tu domowy lukier lub gęsta i lśniąca polewa czekoladowa.
  • Już sam dodatek maku nadaje temu wypiekowi smaku, jednak, aby dodatkowo urozmaicić ciasto, można dodać do niego ulubione orzechy i suszone owoce. Keks makowy z bakaliami będzie nie tylko smaczniejszy, ale i naturalnie słodszy, więc, przygotowując tę wersję, można dodać niego mniej cukru. Aby ciasto bardziej pachniało świętami, warto też dorzucić kandyzowaną skórkę pomarańczową lub imbir. 
  • Jeśli chcecie, żeby wypiek miał nieco mniej kalorii, możecie przygotować keks makowy na białkach. W tej wersji ciasto wyjdzie równie puszyste i smaczne, za to będzie miało nieco jaśniejszy kolor.
  • Jeśli wolicie bardziej wilgotne ciasta, dodajcie do makowej masy ulubione owoce. Sprawdzą się tu zarówno te świeże, jak i mrożone bądź zawekowane w syropie. Mogą to być brzoskwinie, gruszki, czy śliwki, jednak szczególnie dobrze smakuje keks makowy z jabłkami.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne