REKLAMA

Placek makowy

Efektowny i pyszny placek makowy - to alternatywa na świąteczny stół. Jeśli znudził Wam się makowiec zawijany, a tort makowy jest zbyt czasochłonny, postawcie na placek makowy z gwiazdkami.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

makowiec

Czas przygotowania:
1godz. 40min.
Ocena:

(średnia 4.54 z 196 głosów)


Składniki:

  • masa: 500 g maku
  • 300 ml mleka
  • 200 g cukru
  • 2 całe jajka
  • 2 łyżki czubate powideł śliwkowych
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g rodzynek
  • ciasto: 500 g mąki
  • 200 g cukru
  • torebka cukru waniliowego
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Masa: mak (najlepiej dzień wcześniej) zalewamy wrzątkiem tak, aby był całkowicie przykryty wodą i odstawiamy, aby napęczniał. Następnego dnia osączamy go na sicie i mielemy 2–3-krotnie.
  • Mleko podgrzewamy z cukrem, tak aby cukier się rozpuścił i wlewamy do maku, mieszamy, dodajemy jajka, powidła, bułkę tartą, proszek do pieczenia i sparzone rodzynki. Dokładnie mieszamy.
  • Ciasto: wszystkie składniki szybko łączymy, zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i 2/3 wylepiamy natłuszczoną formę 20 x 30 cm.
  • Masę makową wykładamy na spód, wyrównujemy. Z reszty rozwałkowanego ciasta wycinamy foremką do ciasteczek wzory gwiazdek i układamy je na wierzchu masy makowej. Placek pieczemy ok. 1 godz. w temp. 170ºC.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2015

Porady

Placek możemy udekorować według uznania - przykładowo zamiast gwiazdek możemy zrobić kruszonkę lub tylko polać lukrem i posypać bakaliami.

Zobacz też: Placek czekoladowy z białym wnętrzem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy