Kofty z grilla

Ocena:

5 (5)

  • 30 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Kofty z grilla to soczyste mielone mięso przyrządzane na patyczkach do szaszłyków – niezwykle popularne w orientalnej kuchni. Najczęściej robi się je z wołowiny lub jagnięciny, jednak świetnie sprawdzi się też mięso wieprzowe. Są apetycznie rumiane, z dodatkiem aromatycznego czosnku i świeżej, siekanej kolendry. Koniecznie podajemy je ze świeżymi warzywami lub ulubionym sosem. Wypróbujcie przepis na kofty z grilla, które pokochacie od pierwszego kęsa.

Składniki:

  • mięso mielone  1 kg

  • czerwona cebula  150 g

  • czosnek  15 g

  • papryka w proszku  10 g

  • kumin (kmin rzymski)  10 g

  • kolendra  1 pęczek

  • sól  2 g

  • pieprz  3 g

  • oliwa z oliwek  15 g

Kofty z grilla - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Czerwoną cebulę i czosnek obieramy z łupin i tniemy w bardzo drobną kostkę (czosnek warto wcześniej rozgnieść tępą częścią noża, możemy go również przecisnąć przez praskę, dzięki temu wydobędziemy z niego jeszcze więcej aromatu). Kolendrę płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i siekamy.

  • Krok 2:

    Przygotowujemy mięso na kofty: świeżą wołowinę mielimy w maszynce o średnich oczkach. Warto wybrać udziec lub antrykot, które cechuje większa zawartość tłuszczu – to sprawi, że potrawa będzie smaczniejsza i bardziej soczysta. W Turcji i Grecji równie często robi się je z mięsa jagnięcego. Jeśli jednak za nim nie przepadamy, dobrze sprawdzi się wieprzowina. Świetnym pomysłem będzie również połączenie rodzajów mięs. Gdy zależy nam na czasie, możemy kupić wcześniej zmielone mięso ze sprawdzonego źródła, wtedy przygotowanie dania będzie naprawdę ekspresowe.

  • Krok 3:

    Mięso, pokrojoną cebulę i czosnek umieszczamy w większej misce. Dodajemy słodką paprykę w proszku, kmin rzymski, posiekaną kolendrę (jeśli jej nie lubimy, możemy ją zastąpić świeżą natką pietruszki), sól i mielony pieprz. Całość dokładnie wyrabiamy przez kilka minut rękami, aż składniki się połączą. Możemy wsypać też swoje ulubione przyprawy, np. majeranek.

  • Krok 4:

    Naczynie przykrywamy folią spożywczą lub wilgotną ściereczką i umieszczamy w lodówce na ok. 1-2 godziny (im dłużej, tym bardziej smak przypraw przeniknie do mięsa).

  • Krok 5:

    Miskę wyjmujemy z lodówki, a mięso dzielimy na ok. 12 równych porcji. Każdą z nich formujemy na kształt podłużnej kiełbaski (najlepiej robić do wilgotnymi dłońmi, żeby mięso nie przyklejało się do rąk) i nabijamy na patyczki do szaszłyków. Jeśli używamy drewnianych, warto wcześniej namoczyć je w zimnej wodzie, dzięki czemu podczas grillowania nie będą się przypalać. Możemy też zrobić grillowane kofty bez patyczków – wyjdą równie smaczne.

  • Krok 6:

    Wierzch surowych koft smarujemy odrobiną oliwy z oliwek lub olejem rzepakowym (możemy robić to natłuszczonymi dłońmi, poprawiając dodatkowo ich kształt, lub silikonowym pędzelkiem cukierniczym). Następnie układamy je na ruszcie i grillujemy przez 8-10 minut, w połowie czasu odwracając na drugą stronę.

  • Krok 7:

    Potrawę możemy również przygotować w piekarniku, z włączoną opcją grillowania, w temperaturze 200°C. Mięso pieczemy przez 15-20 minut, aż będzie rumiane (jednak staramy się nie wydłużać czasu pieczenia, inaczej może być w środku nieco suche).

  • Krok 8:

    Gotowe kofty z grilla podajemy na ciepło lub zimno, z dodatkiem świeżych warzyw, np. sałatki z awokado i pomidora. Doskonale smakują jedzone prosto z patyczka, zanurzone wcześniej w ulubionym sosie, np.  czosnkowym.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne