Ciasto z aronią

Ocena:

4.47 (192)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 8 osób
  • średni

Ciasto z aronią złożone z warstwy ciasta kruchego, aksamitnego nadzienia owocowego i kruszonki z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Zachwyca smakiem już od pierwszego kęsa! Sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Jeśli szykujecie się na przyjęcie gości lub po prostu macie ochotę na słodkie co nieco, koniecznie sprawdźcie jak zrobić ciasto aroniowe. 

Składniki:

  • mąka pszenna  500 g

  • masło  200 g

  • żółtko  4 szt.

  • cukier  35 g

  • olej  10 ml

  • proszek do pieczenia  4 g

  • cukier drobny  110 g

  • mąka ziemniaczana  50 g

  • aronia  500 g

  • sól  1 szt.

Ciasto z aronią - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Masa na ciasto: w misce łączymy ze sobą mąkę pszenną, zimne masło, żółtka, 35 g cukru, 10 ml oleju oraz proszek do pieczenia. Ciasto zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. 

  • Krok 2:

    Chłodzenie ciasta kruchego: masę dzielimy na dwie części. Obie partie ciasta szczelnie owijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki na około 30 minut. 

  • Krok 3:

    Podpiekanie kruchego spodu: piekarnik nagrzewamy do 180°C. Wyciągamy z lodówki jedną z części ciasta. Dokładnie wylepiamy nią natłuszczoną blaszkę. Przekładamy spód do piekarnika i pieczemy go przez około 20 minut. Odkładamy go do przestudzenia.

  • Krok 4:

    Przygotowanie aronii: owoce przebieramy, płuczemy i osuszamy na sitku. Łaczymy je z 110 g drobnego cukru i 50 g mąki ziemniaczanej. 

  • Krok 5:

    Pieczenie ciasta z aronią: na przestudzony spód wykładamy nadzienie z aronii. Ścieramy na tarce drugą część ciasta i układamy ją na wierzchu. Całość pieczemy przez około 25 minut w 180°C. 

Porady

  • Po wystudzeniu ciasto z aronią polecamy przechowywać w lodówce. Dzięki temu zachowa ono świeżość przez 2–3 dni. 
  • Masło potrzebne do przygotowania ciasta do placka z aronią powinno być dobrze schłodzone. Nie bez znaczenia jest także jego zawartość tłuszczu – nie powinna być ona mniejsza niż 82%.
  • Chcecie przygotować kruche ciasto z aronią w wersji bezglutenowej? Żaden problem! Wystarczy, że lekko zmodyfikujecie podany powyżej przepis. W tym calu należy zastąpić podaną w nim mąkę pszenną mieszanką mąki ryżowej, owsianej oraz tapioki. 
  • Poza sezonem na świeże owoce możecie przygotować równie smaczne ciasto z mrożoną aronią. 
  • Wykonanie ciasta z aronią możecie rozłożyć na dwa dni – pierwszego przygotować spód, a drugiego zabrać się za nadzienie i upiec całość.
  • Sprawdźcie również nasze pozostałe przepisy na smaczne ciasta z owocami.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Ciasto z aronią – inne wersje przygotowania

Proste ciasto z aronią to jeden z naszych ulubionych, letnich wypieków. Można przygotować je na kilka sposobów, a każdy z nich daje wprost nieziemskie efekty! Jeśli chcecie urozmaić nieco jego smak, możecie pokusić się o zastąpienie klasycznej kruszonki jej kokosową lub migdałową wersją. Możecie również zdecydować się na posypanie wierzchniej warstwy ciasta posiekanymi na drobno orzechami. 

Fanom owocowych ciast polecamy spróbować również kruchego ciasta z aronią i jabłkami. Smak nadzienia świetnie podkreśli dodatek wanilii oraz aromatycznego, mielonego cynamonu. Oczywiście możecie też sięgnąć po inne owoce – gruszki, śliwki, maliny, porzeczki, jagody czy brzoskwinie. Polecamy spróbować też ciasta z dodatkiem pianki. Jej przygotowanie nie należy do skomplikowanych. Wystarczy ubić białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę, a następnie połączyć je z proszkiem budyniowym, olejem i cukrem. Gotową piankę należy wyłożyć na owocowe nadzienie i przykryć kruszonką. 

Jeśli zaś w kuchni stawiacie na prostotę, możecie zdecydować się na przygotowanie prostego ciasta z dżemem z aronii. Smakuje ono wyśmienicie, a jego przygotowanie zajmuje jedynie kilka chwil. W takiej wersji wystarczy zagnieść kruche ciasto i podzielić je na dwie części. Po podpieczeniu, spód smaruje się grubą warstwą przetworów i posypuje kruszonką. Po około 20–25 minutach w piekarniku całość jest gotowa! 

Z czym podawać ciasto kruche z aronią?

Przygotowane zgodnie z powyższym przepisem, proste ciasto z aronią smakuje świetnie nawet bez żadnych dodatków. Jeśli jednak macie ochotę na coś naprawdę pysznego, możecie pokusić się o oblanie go warstwą gęstego sosu waniliowego, który świetnie współgra z delikatnie kwaskowatym posmakiem owoców.  

Szykujecie się na przyjęcie gości? Zaserwujcie im ciasto z aronią w towarzystwie gałki jakościowych lodów śmietankowych lub waniliowych. W takim wypadku możecie też delikatnie oprószyć je cukrem pudrem i udekorować odrobiną bitej śmietany. Innym pomysłem na podanie wypieku, jest posypanie go niewielką ilością startej na tarce gorzkiej czekolady, która świetnie komponuje się zarówno z maślanym ciastem kruchym, jak i z owocowym nadzieniem. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne