Przygotowanie: 30 minut Gotowanie: 15 minut Porcja: 130 kcal Składniki na 6 porcji
Składniki:
12 dużych liści sałaty lodowej
2 kromki pieczywa tostowego
1/2 szklanki mleka
20 dag zielonego groszku (mrożonego)
2 ząbki czosnku
5 dag surowej szynki
10 dag pieczarek
puszka obranych pomidorów (40 dag)
10 dag twarogu
2 jajka
2 łyżki oliwy
sól i pieprz
Gołąbki z zielonej sałaty - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
■ Sałatę blanszować pół minuty we wrzącej wodzie. Wyjąć, osączyć, delikatnie osuszyć na ściereczce. Zielony groszek wrzucić na 20 minut do gotującej się osolonej wody.
■ Z chleba tostowego odkroić skórę. Zwilżyć go niedużą ilością mleka. Szynkę posiekać. Pieczarki oczyścić, odkroić końce ogonków. Pokroić na kawałki. Czosnek obrać, drobno posiekać.
■ Oliwę rozgrzać na patelni. Wrzucić pieczarki z czosnkiem i szynką. Dodać odsączony, odciśnięty chleb. Smażyć około 5 min. Zdjąć z ognia, dodać twaróg wymieszany z roztrzepanymi jajkami. Przyprawić.
■ Farsz podzielić na 12 porcji i ułożyć na liściach sałaty. Zawinąć jak gołąbki, delikatnie przewiązać nicią kuchenną.
■ Gołąbki ułożyć w garnku, dodać zielony groszek i pomidory razem z sokiem. Gotować na małym ogniu 15 minut. Od razu podawać