Boczniaki z orzechami laskowymi

Aromat grzybów doskonale podkreślają orzechy laskowe - całość wychodzi pyszna!

Przekąski

Czas przygotowania:
35 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 191 głosów)

Składniki:

  • 12 i 1/2 dag orzechów laskowych
  • 50 dag boczniaków
  • 6 łyżek masła lub roślinnego tłuszczu do smażenia
  • 2 szalotki, drobno posiekane
  • ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175°C. Orzechy wysypujemy na blachę wyłożoną pergaminem. Opiekamy 12–15 min, możemy je raz czy drugi przemieszać. Duże grzyby przecinamy na pół, mniejsze zostawiamy w całości. W dużym rondlu roztapiamy masło, wrzucamy szalotki, obsmażamy 1–2 min, nie rumienimy.
  • Wrzucamy grzyby, czosnek, sól i pieprz, mieszamy. Dodajemy resztę masła, orzechy, natkę i smażymy 1–2 min. Skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy i podajemy z pieczywem.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 3/2017
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy