Boczniaki z orzechami laskowymi

Aromat grzybów doskonale podkreślają orzechy laskowe - całość wychodzi pyszna!

Dodany przez:

Przekąski i przystawki

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie bezglutenowe
  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 12 i 1/2 dag orzechów laskowych
  • 50 dag boczniaków
  • 6 łyżek masła lub roślinnego tłuszczu do smażenia
  • 2 szalotki, drobno posiekane
  • ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175°C. Orzechy wysypujemy na blachę wyłożoną pergaminem. Opiekamy 12–15 min, możemy je raz czy drugi przemieszać. Duże grzyby przecinamy na pół, mniejsze zostawiamy w całości. W dużym rondlu roztapiamy masło, wrzucamy szalotki, obsmażamy 1–2 min, nie rumienimy.
  2. Wrzucamy grzyby, czosnek, sól i pieprz, mieszamy. Dodajemy resztę masła, orzechy, natkę i smażymy 1–2 min. Skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy i podajemy z pieczywem.
  3. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 3/2017
przekąska orzechy orzechy laskowe boczniaki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze