Boczniaki w cieście

Ocena:

4.48 (145)

  • 50 min.
  • dla 6 osób

Wytrawny keks, czyli boczniaki w cieście, urozmaici niejeden obiad.

Składniki:

  • boczniaki  400

  • szalotka  1 szt.

  • masło  2 łyżki stołowe

  • czosnek  2 ząbki

  • jajka  3 szt.

  • oliwa z oliwek  100 ml

  • mleko skondensowane  100 ml

  • mąka  200 g

  • proszek do pieczenia  0.5 łyżeczki

  • tymianek  2 gałązki

  • natka pietruszki  1 łyżka stołowa

  • masło  1 łyżka stołowa

  • czerstwe bułki  1 łyżka stołowa

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

Boczniaki w cieście - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Na roztopione masło wrzucamy gałązkę tymianku, grzyby, posiekaną szalotkę i czosnek, oprószamy solą i pieprzem. Tymianek wyjmujemy. Jajka miksujemy z oliwą i niesłodzonym mlekiem skondensowanym, po czym dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem. czosnek-zabki-fot.iStock-min
  • Krok 2: Mieszamy wszystko na gładką masę. Dodajemy przestudzone grzyby, posiekaną natkę pietruszki. Ciasto wlewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy keksowej. Pieczemy 30 min. Podajemy, krojąc w plastry na ciepło lub po przestudzeniu. Boczniaki w cieście są gotowe do podania.
    Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 3/2017
    iStock-boczniaki-
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne