Boczniaki w cieście
Boczniaki w cieście - Przepis na Boczniaki w cieścieWytrawny keks, czyli boczniaki w cieście, urozmaici niejeden obiad.

Boczniaki w cieście / Fot. Rua Castilho
Składniki:
- boczniaki 400
- szalotka 1 szt.
- masło 2 łyżki stołowe
- czosnek 2 ząbki
- jajka 3 szt.
- oliwa z oliwek 100 ml
- mleko skondensowane 100 ml
- mąka 200 g
- proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
- tymianek 2 gałązki
- natka pietruszki 1 łyżka stołowa
- masło 1 łyżka stołowa
- czerstwe bułki 1 łyżka stołowa
- sól 1 szczypta
- pieprz 1 szczypta
Rodzaj diety:
Sposób przygotowania:
Kroki wykonania:
1.Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Na roztopione masło wrzucamy gałązkę tymianku, grzyby, posiekaną szalotkę i czosnek, oprószamy solą i pieprzem. Tymianek wyjmujemy. Jajka miksujemy z oliwą i niesłodzonym mlekiem skondensowanym, po czym dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem.
2.Mieszamy wszystko na gładką masę. Dodajemy przestudzone grzyby, posiekaną natkę pietruszki. Ciasto wlewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy keksowej. Pieczemy 30 min. Podajemy, krojąc w plastry na ciepło lub po przestudzeniu. Boczniaki w cieście są gotowe do podania.
Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 3/2017
Podobne przepisy

Boczniaki duszone

Kebab w cieście

Pyszna, rybka w chrupiącym cieście, doskonała na wszelkie przyjęcia:) podajemy ją z ziemniaczanymi łódeczkami i cząstkami cytryny. Ryba w cieście będzie pyszna także w ryżem i sosem tatarskim.
Ryba w cieście

Banany w cieście

Kurczak w cieście

Ryba w cieście naleśnikowym to delikatniejsza wersja ryby w panierce. Ciasto naleśnikowe jest delikatne i przyjemnie chrupie, a dzięki niemu ryba podczas smażenia nie staje się sucha. Wręcz przeciwnie, jest pyszna! Taka ryba w cieście naleśnikowym to doskonały pomysł na obiad, lunch czy kolację, ale także pożywna przekąska. Sprawdźcie sami, nasz przepis na rybę w cieście jest łatwy i szybki do zrobienia!
Ryba w cieście naleśnikowym

Obiad z serii szybkich obiadów
Parówki w cieście francuskim

Panierowane boczniaki wegetariańskie nuggetsy

Polędwiczki w cieście

Przygotowanie: 20 minut Porcja: 380 kcal Składniki na 4 porcje