Boczniaki w cieście

Wytrawny keks, czyli boczniaki w cieście, urozmaici niejeden obiad.

CiastakeksPrzekąski

Czas przygotowania:
50 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 145 głosów)

Kroki wykonania:

  • czosnek-zabki-fot.iStock-min1.Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Na roztopione masło wrzucamy gałązkę tymianku, grzyby, posiekaną szalotkę i czosnek, oprószamy solą i pieprzem. Tymianek wyjmujemy. Jajka miksujemy z oliwą i niesłodzonym mlekiem skondensowanym, po czym dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem.
  • iStock-boczniaki-2.Mieszamy wszystko na gładką masę. Dodajemy przestudzone grzyby, posiekaną natkę pietruszki. Ciasto wlewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy keksowej. Pieczemy 30 min. Podajemy, krojąc w plastry na ciepło lub po przestudzeniu. Boczniaki w cieście są gotowe do podania.
    Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 3/2017
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy