Zupa rybna

Jest to zupa, która pojawia się u nas naprzemiennie z czerwonym barszczem podczas Wigilii

Zupydania mięsne

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 183 głosów)

Składniki:

  • 60 dag odfiletowanego karpia
  • 1,5 litra wody
  • włoszczyzna (marchew, pietruszka, kawałek selera)
  • duży ząbek czosnku
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • łyżka masła
  • ew. śmietanka
  • natka pietruszki
  • sól

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Przygotować wywar z jarzyn, ziela angielskiego i liścia laurowego. Gdy jarzyny będą prawie miękkie, dodać rybę i ząbek czosnku. Gdy woda zagotuje się, przykręcić gaz, tak, aby zupa lekko "mrugała". Po 10 minutach wyjąć rybę. Wywar przecedzić przez sito. Ponownie zagotować, ale dodać masło. Połowę ryby zmiksować i dodać do zupy.
  • Podawać na czysto, z lanymi kluseczkami lub zasypywać kaszką manną.
  • Na każdy talerz włożyć kawałek ryby, pokrojoną marchewkę i pietruszkę z selerem, można dodać troszkę śmietanki i udekorować pietruszką.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy