Zupa minestrone

Minestrone to zupa marzenie, wszystko do niej pasuje.

Zupy

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 189 głosów)

Składniki:

  • ok. 2 litrów bulionu warzywnego
  • 5 łodyg selera naciowego
  • 1 cebula
  • 3 średniej wielkości pomidory lub puszka pomidorów pelatti
  • 2 marchewki
  • 2 upieczone duże, czerwone papryki
  • 1 papryczka chilli
  • ziarna z 1 ugotowanej kolby kukurydzy
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, szczypta słodkiej papryki
  • do podania:
  • garść uprażonych pestek z dyni i słonecznika
  • łyżka startego parmezanu

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 C. Paprykę należy umyć, pozbawić gniazda nasiennego i pokroić na 4 duże kawałki. Wykładamy je na blachę, skrapiamy delikatnie oliwą i umieszczamy w piekarniku na ok. 20 min. Gotowa będzie, gdy skórka pokryje ciemnymi plamami. Upieczoną paprykę z gorącego piekarnika przekładamy wprost do próżniowego pojemnika. Po kilku minutach skórka zejdzie z łatwością, obraną paprykę przez chwilę pozostawiamy samej sobie, zajmując się przygotowaniem zupy.
  • 2. Dobrze jest uzbroić się w duży garnek o szerokim dnie, rozgrzewamy w nim dwie łyżki oliwy i dwie łyżki masła. Łodygi selera kroimy w plastry, po czym umieszczamy na rozgrzanym tłuszczu. Smażymy je przez ok. 15 min na bardzo małym ogniu.
  • 3. W drugim garnku zagotowujemy wodę, lekko solimy i przez 10 min. gotujemy w niej kolbę kukurydzy. Zostawiamy do ostygnięcia.
  • 4. Do selera dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną cebulkę. Za pomocą obieraczki do warzyw, marchewki ścieramy na cienkie paski i również umieszczamy w garnku. Papryczkę chilli pozbawiamy pestek, kroimy w cieniutkie paski i umieszczamy w garnku z resztą warzyw. Smażymy, co jakiś czas mieszając, do zeszklenia się cebuli.
  • 5. Pomidorki należy naciąć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić w dużą kostkę i umieścić w garnku. W przypadku, gdy używamy pomidorków z puszki do zupy wlewamy również zalewę.
  • 6. Warzywa zalewamy bulionem, dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego, pozbawioną skórki pieczoną paprykę oraz ścięte przy pomocy ostrego noża ziarna kukurydzy.
  • 7. Zagotowujemy zupę, dodajemy szczyptę soli, świeżo zmielonego pieprzu oraz słodkiej papryki, po czym pozwalamy jej się gotować na malutkim ogniu przez ok. 30 min.
  • 8. Na suchej, rozgrzanej patelni prażymy przez kilkanaście sekund pestki dyni i słonecznika. Przechowujemy je w szczelnym pojemniczku i używamy przy podawaniu zupy.
  • 9. Gorąca, gęsta, intensywna zupa idealnie wywiązuje się z roli pokrzepiacza serc oraz przemarzniętych ciał. Posypujemy ją startym parmezanem oraz uprażonymi pestkami.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy