REKLAMA

Kremowa zupa pomidorowa z pieczoną papryką i włoskim akcentem

Pyszna i rozgrzewająca

dodany przez: gzik i pyry gzik_i_pyry

Zupy zupa pomidorowa pesto krem

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.57 z 161 głosów)


Składniki:

  • 50-60 dkg pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 20 dkg włoszczyzny (seler, pietruszka, marchew, por)
  • 1 i 1/2 litra wody
  • 1/8 l śmietany
  • 2 pieczone papryki *
  • 2-3 łyżki pesto z bazylii (pęczek świeżej bazylii, oliwa, 2 ząbki czosnku, sól) **
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, cukier

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Wykonanie:
  • Przygotowanie zupy rozpoczynamy od ugotowania wywaru. Warzywa z włoszczyzny myjemy, obieramy, zalewamy wrzącą wodą, solimy i gotujemy do miękkości.
  • * Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Papryki myjemy, nacieramy oliwą, układamy w naczyniu żaroodpornym, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 20 min. aż skórka papryki będzie czarna. Upieczone papryki wkładamy do woreczka foliowego na 10 min. aby następnie łatwo usunąć z nich skórkę.
  • Czasem piekę papryki w całości, czasem pokrojone w ćwiartki (usuwam gniazda nasienne). Wydaje mi się, że papryki z pierwszej wersji są bardziej aromatyczne i soczyste.
  • ** Pęczek bazylii obieramy z listków, zalewamy 6-8 łyżkami dobrej jakości oliwy, dodajemy 2 ząbki czosnku, sól i całość miksujemy.
  • Pomidory zalewamy wrzącą wodą na 2 minuty, odcedzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę.
  • Cebulę obieramy i kroimy w krążki, czosnek siekam na drobne kawałki. Pomidory, cebulę i czosnek wkładamy na garnka, dusimy na maśle do miękkości pod koniec gotowania dodajemy obraną paprykę i miksujemy na krem. Podlewamy wrzącym wywarem warzywnym i gotujemy ok. 20 minut. Dodajemy śmietanę i przyprawiamy do smaku.
  • Zupę podajemy gorącą z 1-2 łyżkami aromatycznego pesto z bazylii.
  • Smacznego !
  • Inspiracja: Kuchnia Polska, wydanie IV, Warszawa 1958, pod redakcją dr Stanisława Bergera
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy