Chyba każdy z nas jadł kiedyś makaron z pesto z bazylii. Zielone listki z czosnkiem, oliwą i parmezanem smakują świeżo i lekko. Z makaronem będą znakomitym pomysłem na szybki obiad.

Pesto z bazylii - wersja podstawowa

Aby zrobić pyszne pesto wystarczy kilka składników. Zioła możemy zasadzić w małych doniczkach na parapecie, by zawsze były pod ręką. Garść liści bazylii wrzucamy do blendera. Dolewamy nieco oliwy oraz dodajemy trochę orzeszków pinii. Do środka warto też dorzucić starty na tarce (na małych oczkach) ser, np. parmezan. Całość miksujemy na gładką masę. 

Co ważne, pesto jest sosem, którego nie podgrzewamy. Wystarczy, że dodamy go do gorącego makaronu. Możemy też używać go na kanapki - wtedy dodajmy mniej oliwy, by było gęstsze - lub do sałatek. Pesto możemy przechowywać w lodówce nawet do tygodnia.

Sprawdź nasz przepis na pesto z bazylii w formie wideo

Spróbuj też innych zielonych liści!

Tak naprawdę pesto można zrobić niemal ze wszystkiego. Warto wybierać takie warzywa czy zioła, które mają wyrazisty smak. Dobry będzie lubczyk w połączeniu z miętą lub czosnek niedźwiedzi. 

Przygotowanie pesto to też dobry sposób na niemarnowanie resztek jedzenia. Z liści rzodkiewki czy natki marchewki możemy szybko ukręcić sos, który wspaniale smakuje jako dodatek do różnych dań. Wykorzystajmy liście i zioła, które zostały nam po przygotowaniu innych dań i zróbmy z nich pesto - na pewno nam się przyda, a resztki się nie zmarnują. 

Warto eksperymentować i próbować różnych rodzajów zielonego sosu. W końcu świat nie kończy się na pesto z bazylii!

Zobacz także: przepisy z lubczykiem