Domowy chleb tostowy stanowi świetny dodatek do śniadania – zarówno na słodko, jak i na słono. Można jeść go z dżemem bądź kremem czekoladowym czy też przygotować z niego pyszne tosty z serem i szynką. Przepis na chleb tostowy jest niezwykle prosty w odtworzeniu – przygotowuje się go na bazie składników, które niemal każdy ma w swojej domowej spiżarni. Poniżej podpowiadamy, jak zrobić chleb tostowy.
iStock
(średnia 4.45 z 150 głosów)
Zaczyn drożdżowy: Drożdże świeże rozrabiamy z cukrem - odstawiamy do czasu, aż uzyskają płynną konsystencję.
Zagniatanie ciasta: Następnie zaczyn łączymy z pozostałymi składnikami. Zagniatamy elastyczne, pulchne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia, a ciasto podwaja objętość.
Pieczenie: keksówkę (długość 25 cm ) smarujemy masłem i obsypujemy delikatnie mąką. Przekładamy do niej masę na chleb, odstawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny. Kostki lodu wrzucamy do nagrzanego piekarnika, wstawiamy chleb i pieczemy go w temperaturze 190 stopni C około 45 minut.
Porady
- W naszym przepisie na chleb tostowy wykorzystaliśmy świeże drożdże
- Jak sprawdzić, czy chleb jest upieczony? Wystarczy zapukać od spodu, a gdy słyszymy głuchy odgłos, wypiek jest idealny.
- Do przygotowania chleba tostowego rekomendujemy wykorzystać mąkę pszenną typu 550. Jeśli chcemy żeby nasz wypiek był nieco zdrowszy, to z powodzeniem możemy użyć mąki pełnoziarnistej.
- Chleb tostowy możemy przygotować również w wersji bezglutenowej - w tym celu musimy wykorzystać mąkę bezglutenową (najlepiej uniwersalną).
Chleb tostowy, przygotowany na bazie drożdży i mąki pszennej, jest dość kalorycznym pieczywem. Jedna kromka chleba tostowego waży ok. 30 g i ma 90 kcal, co oznacza, że 100 g ma on aż 330 kcal. Jego wartość energetyczną podnoszą dodatki - przykładowo dwa tosty z serem i szynką mają ok. 200 g i ok. 500 kcal. Równie kaloryczna jest kanapka z pieczywem tostowym, posmarowana dżemem - ma ona ok. 170 kcal. Z tego powodu chleb tostowy nie jest rekomendowany osobom, które stosują dietę niskokaloryczną.
Pieczywo tostowe przez dietetyków zakwalifikowane jest jako pieczywo ciężkostrawne i wysokokaloryczne, dlatego też nie jest ono dobrą podstawą właściwej zbilansowanej diety. Jednakże z całą pewnością chleb, który przygotujemy samodzielnie z domu, ze sprawdzonego przepisu, jest znacznie zdrowszy od pieczywa, dostępnego w supermarkecie, który oprócz drożdży i mąki pszennej, zawiera również różnego rodzaju środki spulchniające (odpowiadają one m.in. za długą świeżość pieczywa).
Komentarze