Krem z zielonego groszku z białym serem

Ocena:

4.47 (144)

  • 45 min.
  • dla 6 osób

Przepis na zielony krem z rzeżuchą i białym serem

Składniki:

  • 2 czubate łyżki masła
  • mały pęczek szczypioru typu paluch
  • 80 dag mrożonego groszku
  • ok. 1/2 l domowego bulionu warzywnego
  • łyżeczka miodu
  • sól
  • pieprz
  • 10 dag serka topionego śmietankowego
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • kawałek chudego zbitego sera białego
  • masło lub olej do podsmażenia sera
  • doniczka świeżej rzeżuchy
  • kilka rzodkiewek

Krem z zielonego groszku z białym serem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • W garnuszku rozgrzewamy 2 łyżki masła i wrzucamy pokrojony w cienkie plasterki szczypior. Po 3 min dodajemy zamrożony groszek, ciepły bulion, miód, trochę soli, mieszamy. Przykrywamy, gotujemy ok. 15 min. Miksujemy blenderem na aksamitny krem, dodatkowo przecieramy przez drobne sitko. Dodajemy serek, skórkę i ponownie miksujemy. Doprawiamy pieprzem i solą, a przed samym podaniem – sokiem z cytryny.
  • Rozgrzewamy na dobrej patelni cienką warstwę tłuszczu. Ser kroimy w grubą kostkę, wrzucamy na tłuszcz i krótko rumienimy z jednej strony – uwaga, bo szybko się topi! Zielony krem rozlewamy do miseczek, każdą porcję dekorujemy kilkoma kostkami smażonego sera, obficie obsypujemy listeczkami rzeżuchy i płatkami rzodkiewki.

Porady

>>> Ma fantastyczny, świeży i wiosenny kolor, który niestety łatwo zepsuć podgrzewaniem. Dlatego róbmy go dosłownie przed podaniem. >>>Ser do smażenia musi być zbity i suchy – aby pozbyć się nadmiaru wody, połóżmy go na szmatce, dociążmy deseczką i zostawmy na noc w lodówce. Polecam też do smażenia prawdziwą fetę grecką, bałkański siren lub śmietankowy koryciński. Smażymy tylko z jednej strony i tą stroną kładziemy do góry, zatapiając w kremie

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Autorka przepisu: Agata Wojda

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne