Zupa krem z pomidorów

Kolorowa i pyszna zupa krem z pomidorów to prosty pomysł na obiad dla rodziny. Doskonale smakuje również z pomidorów z puszki - ważne, aby dodać bazylię i czosnek - podkręcą smak zupy krem.

Dodany przez:

Bezmięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 ml pomidorów krojonych (kartonik lub puszka)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny
  • 200 ml wody
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 10 listków bazylii
  • 2 kromki chleba razowego

Przygotowanie

  1. Na łyżce oliwy podsmażamy pokrojony w plasterki czosnek. Gdy zacznie intensywnie pachnieć, dodajemy pomidory, koncentrat, suszoną włoszczyznę i wodę. Gotujemy 25 min, wrzucamy bazylię i miksujemy. Na pozostałych 2 łyżkach oliwy podsmażamy pokrojony w kostkę chleb, wkładamy do zupy przed podaniem.
  2. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017
zupa krem z pomidorów
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy