Mleko ryżowe – przepis

Mleko ryżowe to po prostu zmiksowany ryż z wodą. Jest idealne dla wegan, osób z nietolerancją laktozy oraz wszystkich tych, którzy poszukują nowych smaków. Przygotowanie jest niezwykle proste. Wystarczy mikser lub blender, sitko i gaza. Domowa wersja jest tańsza i zdrowsza od odpowiedników ze sklepu. Warto zrobić je samodzielnie, korzystając z naszego przepis na mleko ryżowe.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

napoje

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 3 z 1 głosów)

Mleko ryżowe – przepis - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Ryż: ryż gotujemy 2 godziny. Studzimy.

  • 2.

    Miksowanie: ryż przekładamy do kielicha blendera, dodajemy mleko, sól i miksujemy 3–4 minuty.

  • 3.

    Przecedzanie: sitko umieszczamy nad garnkiem lub miską, wykładamy je złożoną na 4 jałową gazą i przelewamy zmiksowany płyn. Gdy cały już spłynie – gazę zwijamy i odciskamy płyn, który jeszcze pozostał.

  • 4.

    Przechowywanie: mleko ryżowe przelewamy do butelek lub słoików. Zakręcamy. Przechowujemy w lodówce przez 3–4 dni.

Porady

  • Przygotowując mleko ryżowe możemy bawić się smakami. Wystarczy ugotować ryż z dodatkami, np. z ziarenkami wanilii, kardamonem, cynamonem lub kakako. Jeżeli planujemy wykorzystywać mleko tylko do wytrawnych dań, to możemy dodać szczyptę curry, kurkumy lub suszonego czosnku.
  • Mleko ryżowe z powodzeniem zastępuje krowie, jest odpowiednie do gotowania. Sprawdzi się w owsiankach, koktajlach, do kawy, kakao czy zupy mlecznej.
  • Jeśli nie mamy czasu na pilnowanie, gotującego się ryżu, można wykorzystać inny sposób. Ryż zalewamy 2 szklankami wody, odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie dodajemy resztę wody (pół litra) i miksujemy. Przecedzamy tak samo, jak w powyższym przepisie.
  • Do tego napoju lepszy będzie ryż sypany, a nie z woreczków, w których zawarty jest Bisfenol A (BPA). Pod wpływem wysokiej temperatury przenika do gotowanych produktów.
  • Do napoju ryżowego najlepszy będzie ryż biały dowolnego gatunku, z niego uzyskamy najbardziej neutralny smak. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć brązowego, wtedy jego barwa będzie ciemniejsza, będzie też intensywniejszy w smaku. Polecamy również poradnik o ryżu, w formie krótkiego przewodnika po gatunkach ryżu.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy