Żurek na żeberkach, z kiszoną kapustą

Żurek na żeberkach, z kiszoną kapustą to tradycyjne wielkanocne danie. Wyrazisty smak zakwasu z mąki razowej żytniej znajdzie wielu smakoszy. Żurek na żeberkach to zupa nie tylko na świąteczny stół.

Zupyżurek

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 200 głosów)

Składniki:

  • 500 g wędzonych żeberek
  • liść laurowy
  • po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 300 g kiszonej kapusty
  • 1/2 l zakwasu na żurek
  • ew. sok z kiszonej kapusty
  • masło
  • cebula
  • sól, pieprz, kminek

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Wkładamy żeberka do garnka, zalewamy ok. 1 l wody, wrzucamy liść, ziele i pieprz, zagotowujemy (zdejmujemy szumowiny,  jeśli trzeba). Wyjmujemy żeberka, obieramy mięso, siekamy i odkładamy. Do garnka wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę kartofle oraz startą marchewkę, gotujemy aż kartofle będą prawie miękkie.
  • Wtedy dodajemy kapustę pokrojoną na krótsze kawałki, gotujemy wszystko do miękkości. Zakwas mieszamy z 1/2 l zimnej wody, mieszając wlewamy do garnka, gotujemy ok. 5 min. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy posiekaną cebulę, podsmażamy na złoto. Dodajemy mięso z żeberek, chwilę smażymy, przekładamy do garnka, mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i kminkiem, ew. dolewamy kwasu z kapusty, jeśli lubimy kwaśne zupy.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.

Porady

Zobacz także: krem chrzanowy


 

 

 

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy