Żurek na żeberkach, z kiszoną kapustą
Żurek na żeberkach, z kiszoną kapustą - Przepis na Żurek na żeberkach, z kiszoną kapustąŻurek na żeberkach, z kiszoną kapustą to tradycyjne wielkanocne danie. Wyrazisty smak zakwasu z mąki razowej żytniej znajdzie wielu smakoszy. Żurek na żeberkach to zupa nie tylko na świąteczny stół.

Fot. i stylizacje: BBS STUDIO
Składniki:
- 500 g wędzonych żeberek
- liść laurowy
- po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 300 g kiszonej kapusty
- 1/2 l zakwasu na żurek
- ew. sok z kiszonej kapusty
- masło
- cebula
- sól, pieprz, kminek
Kuchnia:
Kroki wykonania:
- Wkładamy żeberka do garnka, zalewamy ok. 1 l wody, wrzucamy liść, ziele i pieprz, zagotowujemy (zdejmujemy szumowiny, jeśli trzeba). Wyjmujemy żeberka, obieramy mięso, siekamy i odkładamy. Do garnka wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę kartofle oraz startą marchewkę, gotujemy aż kartofle będą prawie miękkie.
- Wtedy dodajemy kapustę pokrojoną na krótsze kawałki, gotujemy wszystko do miękkości. Zakwas mieszamy z 1/2 l zimnej wody, mieszając wlewamy do garnka, gotujemy ok. 5 min. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy posiekaną cebulę, podsmażamy na złoto. Dodajemy mięso z żeberek, chwilę smażymy, przekładamy do garnka, mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i kminkiem, ew. dolewamy kwasu z kapusty, jeśli lubimy kwaśne zupy.
- Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.
Porady
Zobacz także: krem chrzanowy
Podobne przepisy
Czas przygotowania:
120 min.

Kwaśny żurek na domowym zakwasie z białą kiełbasą i jajkiem.
Żurek chrzanowy na wędzonych żeberkach
Czas przygotowania:
35 min.

Mielone nieco odmienione. Warto spróbować.
Mielone z kapustą kiszoną
Czas przygotowania:
60 min.

Aromatyczna i solidna - tarta z kiszoną kapustą.
Tarta z kiszoną kapustą
Czas przygotowania:
260 min.

Dobry rosołek przed imprezą dodaje energi
Rosół na żeberkach
Czas przygotowania:
60 min.

Sprawdzone przeze mnie, wyszły pyszne!!!! Super dodatek do mięs, dla gości.... Polecam!!!!!
Papryka nadziewana kapustą kiszoną
Czas przygotowania:
15 min.

Przygotowanie: 15 minut
Gotowanie: 1 godzina
Porcja: 210 kcal
Kapuśniak na żeberkach
Czas przygotowania:
60 min.

szybko i smacznie
Łazanki z kapustą kiszoną
Czas przygotowania:
120 min.

Moje ulubione paszteciki. Dobre do barszczyku.