iStock
4.54 (180)
Raclette - serowa uczta na gorąco. To pyszna, prosta i wprost idealna przekąska na spotkania przy stole czy domówki. W tradycyjnym przepisie bazą jest ser raclette, ale w nowoczesnych wersjach eksperymentuje się z innymi gatunkami. Zobacz, jak zrobić smaczną i szybką przekąskę we francuskim stylu.
sery 500 g
ziemniaki 200 g
pomidorki koktajlowe 150 g
salami 200 g
pieczarki 100 g
estragon 6 gałązek
czerwona papryka 1 szt.
tymianek 6 gałązek
pieprz 1 szczypta
Gotowanie ziemniaków: jeśli mamy ziemniaki młode - dobrze je szorujemy i gotujemy w mundurkach. Ziemniaki starsze obieramy i gotujemy do miękkości. Przestudzamy i kroimy w plastry.
fot. iStock
Przygotowanie dodatków: pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy na połówki. Salami kroimy w plasterki - jeśli mamy je w postaci kiełbasy.
iStock
Ser kroimy na grubsze plastry.
iStock
Zapiekanie: w specjalnych formach do raclette układamy ziemniaki, przykrywamy plastrami sera i dodajemy dodatki mieszając składniki - na jednej foremce pieczarki z pomidorkami i tymiankiem, na kolejnych salami z estragonem i kawałkami papryki. Doprawiamy pieprzem i zapiekamy przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
iStock
Porady
- Jeśli jesteś fanem raclette, pomyśl o kupnie specjalnego zestawu do przygotowywania go. Taki zestaw składa się z elektrycznego grilla oraz kompletu małych, teflonowych patelni i drewnianej łopatki do zeskrobywania sera.
- Raclette można przygotować za pomocą specjalnego oprzyrządowania lub zrobić je w piekarniku. Jak zrobić raclette w piekarniku? W niewielkich naczyniach do zapiekania (najlepiej ceramicznych) układamy wcześniej ugotowane i pokrojone ziemniaki, a następnie kładziemy grubą warstwę sera. Zapiekamy przez kilka minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy na gorąco z ulubioną sałatką lub dodatkami.
- Zapiekany ser raclette dobrze komponuje się także piklami, gruszkami i śliwkami w occie, sałatkami, a także gęstymi sosami.
- Do dania możesz wybrać ulubione dodatki. Możesz także podgrzać osobno ser (w specjalnych, małych patelniach) i osobno dodatki np. grillować, wtedy każdy będzie mógł przygotować danie według własnych preferencji smakowych.
Raclette to potrawa wytwarzana z sera o takiej samej nazwie. Cechą charakterystyczną dania jest sposób przygotowywania, który polega na zapiekaniu sera w małych patelniach i łączeniu go z wybranymi dodatkami (ziemniakami, pomidorami, boczkiem). Raclette najlepiej sprawdza się w czasie imprez, ponieważ przygotowane danie może stać na środku stołu, a uczestnicy spotkania mogą wybierać ulubione wydanie tej potrawy.
Raclette to długo dojrzewający ser, pochodzący ze Szwajcarii. Ser ma przyjemny owocowy zapach i słodko orzechowy smak. Ten rodzaj sera to kluczowy składnik tradycyjnego dania. Ser raclette nie jest tani, bo za kilogram trzeba zapłacić nawet 70 złotych, dlatego też można użyć innego rodzaju sera. Sprawdzą się: tilsit i beaufort (sery używane do przygotowywania fondue); blue (ser pleśniowy) oraz mozzarella i tallegio (sery, które dobrze się topią).