Kremowa zapiekanka z kurczakiem i warzywami

Dania jednogarnkowe należą do naszych ulubionych. Wystarczy w końcu wszystkie składniki wymieszać i upiec lub ugotować. To danie robi się praktycznie samo!

dania mięsneZapiekanki

Czas przygotowania:
70 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.58 z 145 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190°C. W dużym głębokim naczyniu do zapiekania z pokrywką rozgrzewamy olej. W tym czasie obieramy i kroimy dynię piżmową na małe kawałki. Kroimy na pół małe ziemniaki wraz z porami. Wrzucamy warzywa i smażymy przez 8–10 min na średnim ogniu. Wlewamy większość białego wina wytrawnego, zwiększamy ogień, następnie zmniejszamy go na 2–3 min.
  • 2.Dolewamy bulion drobiowy, wkładamy udka kurczaka pozbawione kości, musztardę diżońską, przyprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 40–50 min, aż kurczak będzie miękki i delikatny. Śmietanę rozmącamy z niewielką ilością wina i dodajemy do naczynia. Chwilę podgrzewamy. Przed podaniem posypujemy grubo posiekaną natką pietruszki i delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny.
    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 1/2019

Porady

Kup magazyn "Moje Gotowanie" na kultowy.pl

Zobacz też: zapiekanka z kurczakiem i ciastem francuskim

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy