Kremowa zapiekanka z kurczakiem i warzywami

Dania jednogarnkowe należą do naszych ulubionych. Wystarczy w końcu wszystkie składniki wymieszać i upiec lub ugotować. To danie robi się praktycznie samo!

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • dynia piżmowa, obrana i pokrojona na małe kawałki
  • 50 dag małych ziemniaków, przekrojonych na pół
  • 4 pory, drobno pokrojone
  • 300 ml wytrawnego białego wina
  • 750 ml bulionu drobiowego
  • 12 udek kurczaka, pozbawionych kości
  • 2 łyżki musztardy diżońskiej
  • sól, pieprz
  • olej roślinny
  • 8 dag gęstej, kwaśnej śmietany
  • pęczek natki pietruszki, grubo posiekanej
  • sok z cytryny

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190°C. W dużym głębokim naczyniu do zapiekania z pokrywką rozgrzewamy olej. Wrzucamy warzywa i smażymy przez 8–10 min na średnim ogniu. Wlewamy większość wina, zwiększamy ogień, następnie zmniejszamy go na 2–3 min.
  2. Dolewamy bulion, wkładamy udka kurczaka, musztardę, przyprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 40–50 min, aż kurczak będzie miękki i delikatny. Śmietanę rozmącamy z niewielką ilością wina i dodajemy do naczynia. Chwilę podgrzewamy. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki i delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny.
  3. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 1/2019

Wskazówki

Kup magazyn "Moje Gotowanie" na kultowy.pl

Zobacz też: zapiekanka z kurczakiem i ciastem francuskim

kurczak warzywa obiad zapiekanka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze