Zakwas na żurek

Przygotowanie domowego zakwasu na żur nie wymaga wiele zachodu.

Zupy żurek Przetwory

Czas przygotowania:
168godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.41 z 164 głosów)


Składniki:

  • 1 litr przegotowanej zimnej wody
  • 1 szklanka mąki żytniej 2000
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • Opcjonalnie łyżka aktywnego zakwasu żytniego lub kawałek razowego chleba na zakwasie

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Czosnek drobno siekamy, wrzucamy do wyparzonego słoika razem z przyprawami, dosypujemy mąkę i dolewamy mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy, słoik przykrywamy bawełnianą lub lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 7 dni. Raz dziennie należy zakwas zamieszać, aby uniknąć powstania kożucha.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy

Główne składniki: