Zakwas na żurek

Przygotowanie domowego zakwasu na żur nie wymaga wiele zachodu.

Dodany przez:

Dania gotowe

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 1 głosów)

Składniki

  • 1 litr przegotowanej zimnej wody
  • 1 szklanka mąki żytniej 2000
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • Opcjonalnie łyżka aktywnego zakwasu żytniego lub kawałek razowego chleba na zakwasie

Przygotowanie

  1. Czosnek drobno siekamy, wrzucamy do wyparzonego słoika razem z przyprawami, dosypujemy mąkę i dolewamy mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy, słoik przykrywamy bawełnianą lub lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 7 dni. Raz dziennie należy zakwas zamieszać, aby uniknąć powstania kożucha.
przetwory Wielkanoc zupa żurek mąka razowa zakwas na żur
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze