Wydrylowane wisnie i pestki włożyć do słoja i zasypać cukrem; (słój przykryć gazą lub lnianą ściereczką, aby do środka nie dostały się muszki). Odstawić na kilka dni w ciepłe miejsce aż zrobi się sok.
Sok zlać do garnka, zagotować, ostudzić. Do zimnego soku dolać 500 ml spirytusu, wymieszać i wlac do butelek. Wiśnie po odcedzeniu soku zalać wódką (500 ml) i odstawić na 2 tygodnie.
Po tym czasie do dużego naczynia przecedzić wódkę oraz wlać sok ze spirytusem. Wszystko wymieszać i rozlać do butelek. Nalewkę odstawić na 2-3 miesiące. Po tym czasie jest gotowa i naprawdę pyszna.
Wiśnie można włożyć do słoika, zalać nalewką lub alkoholem i w stosownym czasie wykorzystać: do deserów lub do ciasta.
Można je także po prostu zjeść - uwaga!!! - są mocno alkoholowe!
Komentarze