Sos barbecue

Ocena:

4.48 (159)

  • 30 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Sos barbecue znany jest na całym świecie. Stosowany jest jako marynata do dań z grilla, pieczonych lub smażonych mięs i warzyw. Doskonale pasuje także jako sos do burgerów, zapiekanek lub tortilli. Słodko-ostry, gęsty sos BBQ jest uniwersalny – smakuje zarówno mięsożercom, jak i wegetarianom. W domowej wersji można zrobić go w większej ilości, która zaspokoi wszystkie podniebienia.

Składniki:

  • cebula  1 szt.

  • czosnek  2 ząbki

  • olej rzepakowy  15 ml

  • koncentrat pomidorowy  30 ml

  • przecier pomidorowy  300 ml

  • ocet winny  30 ml

  • brązowy cukier  30 g

  • sos sojowy  30 ml

  • tabasco  3 krople

Sos barbecue - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Cebula i czosnek: obieramy je z łupin i siekamy bardzo drobno. Smażymy je oleju, na rozgrzanej patelni, przez 5 min na średniej mocy palnika.

  • Krok 2:

    Pozostałe składniki na sos BBQ: do cebuli i czosnku dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy i smażymy przez 1 minutę. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, ocet, brązowy cukier, sos sojowy i tabasco.

  • Krok 3:

    Gotowanie: sos barbecue mieszamy i podgrzewamy przez ok. 15–20 min do czasu, aż zgęstnieje.

Porady

  • Sos barbecue możemy zagęścić mąką ziemniaczaną. Łyżkę skrobi mieszamy z 2 łyżkami zimnej wody, dodajemy pod koniec gotowania.
  • Smak sosu BBQ można podkręcić dodając łyżkę sosu Worcestershire, odrobinę bourbonu lub whisky, wędzoną paprykę, suszone śliwki lub rodzynki.
  • Jeśli chcemy uzyskać idealnie gładką konsystencję sosu, możemy po ugotowaniu go zblendować.
  • Cukier trzcinowy można zastąpić melasą lub miodem.
  • Zamiast octu można dodać sok z cytryny.
  • Ostudzony sos barbecue można przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce przez 2 tygodnie.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Oryginalny sos barbecue

Dokładne pochodzenie sosu nie jest znane. Pierwsze wzmianki o nim sięgają XVII wieku, kiedy powstawały pierwsze kolonie amerykańskie. W zależności od regionu sos barbecue różni się smakiem:

  • w Memphis – bazą są pomidory, ocet, cukier brązowy i ostre przyprawy,
  • w Kansas City – podstawą są pomidory z melasą,
  • w Karolinie Południowej – główne składniki to musztarda, ocet i pieprz,
  • w Alabamie – dominują nuty octu i pieprzu, a w rejonie miasta Decatur bardziej popularny jest biały sos, przygotowywany z majonezu i białego pieprzu,
  • w Teksasie – do sosu dodaje się papryczkę chili i kmin rzymski.

Dania mięsne z sosem BBQ

Najbardziej popularne są dania z grilla, ale w podobny sposób można je przygotować także poza sezonem w piekarniku:

  • żeberka z grilla w sosie barbecue – wstępnie upieczone żeberka smarujemy grubą warstwą sosu BBQ, następnie pieczemy je na grillu lub na kratce w piekarniku. Po 4 min obracamy żeberka, smarujemy z drugiej strony sosem i pieczemy przez kolejne 3–4 minuty,
  • skrzydełka w sosie BBQ – skrzydełka nacieramy solą, a następnie sosem barbecue. Pieczemy je przez ok. 40 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C,
  • karkówka barbecue – porcje mięsa solimy i wkładamy do miski z sosem BBQ. Odkładamy je na 3–4 godz. do lodówki, aby przeszło smakiem, po czym pieczemy je w piekarniku (po 25 min z każdej strony w temperaturze 180°C) lub na grillu.

Potrawy wegetariańskie z sosem barbecue

  • Wegeburgery – na przykład burgery z ciecierzycy – polewamy sosem i podajemy w bułce ze świeżymi warzywami.
  • Szaszłyki sojowe – w sosie barbecue marynujemy tempeh lub tofu. Nadziewamy na patyczki naprzemiennie z warzywami. Grillujemy lub pieczemy w piekarniku.
  • Grillowane warzywa – sos BBQ można podać do grillowanych bakłażanów, cukinii lub papryki.
  • Nuggetsy z boczniaków – usmażone w chrupiącej panierce doskonale smakują ze słodko–pikantnym sosem.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne