Wiśniowy sos barbecue

Oryginalny, a łatwy do przygotowania. Wiśniowy smak podkręci mięsa, owoce i warzyw z grilla. Przepis na kilka słoiczków sosu barbecue. Kiedy skończą się wiśnie, sos wg tego przepisu zrób ze śliwek.

Sosy

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.5 z 185 głosów)

Składniki:

  • łyżka masła
  • 1–2 czerwone cebule, posiekane
  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 150 g cukru
  • 1 kg wiśni, wydrylowanych
  • ok. 200 ml gęstego przecieru z pomidorów
  • ok. 100 ml dobrego łagodnego ketczupu
  • 50 ml octu jabłkowego
  • 2 kawałki kory cynamonu
  • do smaku: melasa, sos worcestershire, mielone chili, pokruszone ziarna gorczycy, suszona cebula, suszony czosnek, sól, pieprz, mielona wędzona papryka (najlepiej chipotle)

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło. Wrzucamy cebulę, szklimy, dodajemy czosnek i dusimy, aż mocno zapachnie.
  • Wsypujemy cukier, mieszamy aż się lekko skarmelizuje. Wlewamy ocet. Kiedy nasz karmel się rozpuści, wkładamy resztę składników i po trochu przypraw, mieszając doprowadzamy do zawrzenia na dużym ogniu, następnie zmniejszamy płomień i gotujemy na średnim 20–30 min.
  • Wyjmujemy korę cynamonu, resztę na gorąco miksujemy blenderem, ew. przecieramy przez sito.
  • Przyprawiamy ponownie do smaku i jeszcze chwilę dusimy. Przekładamy do słoiczków lub butelki z szeroką szyjką, pasteryzujemy 20 min.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2019

Porady

Z 8 składników warto skomponować własną mieszankę idealną do przyprawiania domowych sosów barbecue oraz marynowania na sucho przeznaczonych do grillowania i pieczenia mięs: mieszamy 50 g brązowego cukru (najlepiej muscovado), łyżkę grubej różowej soli, łyżkę grubo mielonego pieprzu, łyżkę ostrej wędzonej papryki, łyżkę suszonej cebuli, łyżkę suszonego czosnku i łyżeczkę pieprzu cayenne. Trzymamy w szczelnym słoiku.

Ekspresowa wersja sosu barbecue z colą. W rondelku mieszamy po 200 ml wiśniowej coli, 200 ml dobrego gęstego keczupu, 100 ml zmiksowanych i przetartych wiśni, 10 dag brązowego cukru. Zagotowujemy, przyprawiamy do smaku octem jabłkowym, miodem, wędzoną papryką, suszonym czosnkiem i cebulą, mieloną gorczycą, solą i pieprzem. Gotujemy bez przykrycia, aż sos stanie się gęsty, lepki i szklisty. Najlepszy do steków.

Notka redakcyjna

Wiśniowy sos barbecue idealnie pasuje do kanapek z tzw. pulled pork – wieprzowiną pieczoną tak długo, że rozpada się na włókna pod dotknięciem widelca.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy