Sos jack daniel’s – jego bazą jest whisky Jack Daniel’s i sok ananasowy, nadają mu charakterystyczny lekko karmelowy smak. Znany jest szczególnie miłośnikom dań z grilla węglowego i elektrycznego. Świetnie sprawdzi się też do potraw przygotowywanych w piekarniku. Jest idealny do przyprawienia dań w ten sposób. Potrawy posmarowane sosem jack daniel’s, nabierają pięknego koloru, błyszczącej, skarmelizowanej otoczki oraz niezwykłego aromatu. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis.
iStock
(średnia 0 z 0 głosów)
Cebula: obieramy ją i ścieramy na drobnych oczkach tarki.
Czosnek: w łupince kładziemy go na suchej patelni podgrzewamy ok. 10 minut z obu stron, do momentu aż będzie miękki. Rozgniatamy go nożem na miazgę.
Gotowanie sosu: wszystkie składniki przekładamy do garnka: miazgę czosnkową, whisky Jack Daniels, sok ananasowy, wodę, sos teriyaki, sos sojowy, cukier, pieprz cayenne, startą wcześniej cebulę. Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy go do garnka. Zagotowujemy, mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Sos Sos jack daniel’s gotujemy na niewielkim ogniu 35–40 minut do osiągnięcia średniej gęstości syropu.
Porady
- Sosem jack daniel’s smarujemy grillowane potrawy pod koniec ich przygotowania, ponieważ z powodu sporej ilości cukru łatwo danie przypalić.
- Jest idealnym dodatkiem do krwistych steków, gdzie obróbka termiczna jest krótka, dodaje on mięsu wyjątkowy aromat.
- Przygotowując marynatę do mięsa warto dodać 1–2 łyżki sosu jack daniels na 200 ml marynaty.
- Sosu jack daniel’s jest też świetnym dodatkiem do dipów na bazie jogurtu i np. świeżego tymianku i czosnku. Świetnie pasuje do frytek czy pieczonych skrzydełek kurczaka.
- Przygotowując burgery warto posmarować sosem cięcie bułek i chwilkę tę część grillować. Burgery zyskają bardzo na aromacie.
- Użyty w przepisie sos teriyaki łatwo zrobimy w domu. Potrzebujemy: 2 łyżki miodu, 3 łyżki sosu sojowego, 1 ząbek czosnku, odrobinę startego imbiru, 4 łyżki brązowego cukru, szklankę wody oraz, 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Wszystkie składniki oprócz wody i skrobi przekładamy do niewielkiego garnka. Gotujemy 2–3 minuty. Wodę łączymy z mąką i powoli wlewamy do garnka, cały czas mieszając. Wodę dozujemy, tak żeby osiągnąć odpowiednią konsystencję.
Komentarze