odstawić na 15 min. pod przykryciem. Kapustę posiekać - ja nie płuczę i nie odciskam z soku bo lubimy dość kwaśną - przełożyć do garnką. Dodać liście laurowe
ziele angielskie i kminek
wlać 1 szkl. wody
dusić 15 min.. Namoczone grzyby i śliwki odcedzić
pokroić w paseczki i razem z płynem dodać do kapusty
dusić na małym ogniu ok. 30 min. Cebulę obrać
pokroić w drobną kostkę
przyrumienić na oleju
dodać do podduszonej kapusty. Na suchej patelni rozpuścić cukier
poczekać aż się skarmelizuje na ciemny brąz
przełożyć do kapusty. Dodać lubczyk
proszek grzybowy (zmielone grzyby suszone) i pieprz - nie solę potrawy bo kapusta jest dość słona. Dusimy jeszcze ok. 30-45 min. na malutkim ogniu uważając aby nie przypalić - jeśli potrawa jest zbyt gęsta można dolać niewielką ilość wody
która podczas długiego duszenia odparowuje. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy kapustę w chłodne miejsce do następnego dnia. Nazajutrz stawiamy na małym ogniu i dusimy ok. 30-60 min.
po czym ponownie odstawiamy do ostygnięcia. Trzeciego dnia znów kapustę zagotowujemy i ...możemy już jeść. W/g mnie takie dwu-trzykrotne zagotowywanie u studzenie tej potrawy wydobywa wszystkie jej smaki i aromaty
wszystko doskonale się łączy i przegryza.
Plastry selera
grubości ok. 2-3 mm
ugotować w niewielkiej ilości lekko posolonego i posłodzonego wrzątku
osączyć dokładnie. Małą foremką do ciasteczek wyciąć gwiazdki
ozdobić półmisek z kapustą przed podaniem. Wywar z selera można dodać do kapusty.
Komentarze