Wigilijna, pyszna kapusta z grzybami
Wigilijna, pyszna kapusta z grzybami - Przepis na Wigilijna, pyszna kapusta z grzybamitaką kapustę możemy przygotować już teraz i albo zawekować, albo zamrozić - na Wigilię będzie gotowa
- Czas przygotowania:
- 4320 min.
- Dla ilu osób:
- dla 8 osób
Ocena:
(średnia 4.46 z 168 głosów)
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 czubata szkl. grzybów suszonych (ja użyłam podgrzybków)
- 1 czubata łyżka proszku grzybowego
- 1 średnia cebula
- 10 śliwek suszonych
- wędzonych b/pestek
- 2 liście laurowe
- 3-5 ziarenek ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki ziarenek kminku
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 4-5 plastrów selera korzeniowego
Rodzaj diety:
Kroki wykonania:
- Grzyby i śliwki zalać 2 szkl. gorącej wody
- odstawić na 15 min. pod przykryciem. Kapustę posiekać - ja nie płuczę i nie odciskam z soku bo lubimy dość kwaśną - przełożyć do garnką. Dodać liście laurowe
- ziele angielskie i kminek
- wlać 1 szkl. wody
- dusić 15 min.. Namoczone grzyby i śliwki odcedzić
- pokroić w paseczki i razem z płynem dodać do kapusty
- dusić na małym ogniu ok. 30 min. Cebulę obrać
- pokroić w drobną kostkę
- przyrumienić na oleju
- dodać do podduszonej kapusty. Na suchej patelni rozpuścić cukier
- poczekać aż się skarmelizuje na ciemny brąz
- przełożyć do kapusty. Dodać lubczyk
- proszek grzybowy (zmielone grzyby suszone) i pieprz - nie solę potrawy bo kapusta jest dość słona. Dusimy jeszcze ok. 30-45 min. na malutkim ogniu uważając aby nie przypalić - jeśli potrawa jest zbyt gęsta można dolać niewielką ilość wody
- która podczas długiego duszenia odparowuje. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy kapustę w chłodne miejsce do następnego dnia. Nazajutrz stawiamy na małym ogniu i dusimy ok. 30-60 min.
- po czym ponownie odstawiamy do ostygnięcia. Trzeciego dnia znów kapustę zagotowujemy i ...możemy już jeść. W/g mnie takie dwu-trzykrotne zagotowywanie u studzenie tej potrawy wydobywa wszystkie jej smaki i aromaty
- wszystko doskonale się łączy i przegryza.
- Plastry selera
- grubości ok. 2-3 mm
- ugotować w niewielkiej ilości lekko posolonego i posłodzonego wrzątku
- osączyć dokładnie. Małą foremką do ciasteczek wyciąć gwiazdki
- ozdobić półmisek z kapustą przed podaniem. Wywar z selera można dodać do kapusty.
Podobne przepisy
Czas przygotowania:
120 min.

staropolskie danie wigilijne...
Kapusta z grzybami wigilijna
Poziom trudności:
Średni
Czas przygotowania:
20 min.

Kapusta z grzybami to wigilijna klasyka. Robimy ją na Wigilię, ponieważ jest daniem postnym. Kapusta z grzybami to potrawa pyszna i aromatyczna - za jej wyjątkowy smak i aromat odpowiadają różne rodzaje grzybów. Warto przygotować ją nawet kilka dni wcześniej, żeby smaki się przegryzły. Dzięki temu będzie jeszcze lepsza!
Kapusta z grzybami
Czas przygotowania:
1440 min.

DOMOWE WYROBY nie psują wątroby
Kapusta wigilijna
Czas przygotowania:
120 min.

Bardzo smaczna wigilijna kapusta, z dodatkiem aromatycznych suszonych grzybków i suszonych śliwek.
Świąteczna kapusta wigilijna
Czas przygotowania:
4320 min.

Tradycyjna potrawa na Wigilię . Wspaniała . Aromatyczna .
Wigilijna kapusta z grzybami Babcigramolki 2:
Czas przygotowania:
70 min.

jedno z dań wigilijnych - pyszne!!!
wigilijna kapusta z grochem
Czas przygotowania:
30 min.

Najlepsza jest kapustka na oleju rzepakowym.
Wigilijna kapusta z pieczarkami
Czas przygotowania:
210 min.

Kapusta z grzybami - przepisy na Wigilię
Oczekiwanie: 1 dzień
Przygotowanie: 3,5 godziny
Porcja: 75 kcal
Kapusta postna z grzybami
Czas przygotowania:
120 min.

tradycyjnie
Kapusta Wigilijna z lnianym olejem
Czas przygotowania:
5760 min.

Tradycyjna potrawa na Wigilię . Wspaniała . Aromatyczna .