Wegańskie ciasto czekoladowe z nutą pomarańczową i borówkami

Czekoladowe ciasto w wegańskiej wersji. Kremowa masa, świeże borówki sprawią, że ciasto jest pysznie czekoladowe, a jednocześnie nie za słodkie.

Dodany przez:

wegańskie ciasto dla miłośników czekolady

Na zimno

Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • SPÓD: szklanka daktyli, szklanka wiórków kokosowych, 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych, sok z połowy cytryny, 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego, 2 łyżki masła kokosowo-orzechowego .
  • MASA : 2 puszki mleczka koksowego (SCHŁODZONEGO) , 120-150 g gorzkiej czekolady, laska wanilii, skórka z otartej pomarańczy, syrop klonowy u mnie 5 łyżek, 250 g borówek .

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki do spodu wrzucamy do malaksera i rozdrabniamy, tak by masa kleiła się. Uzyskaną masę wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem, wyrównujemy (możemy lekko zwilżyć ręce wodą wtedy masa nie przykleja się do rąk) . Odstawiamy do lodówki .
  2. Stałą część mleczka kokosowego wrzucamy do garnka i podgrzewamy. Do ciepłego mleka kruszymy czekoladę i pozostałe składniki. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści i wszystkie składniki się połączą do uzyskania jednolitej masy.
  3. Na wcześniej przygotowany spód wyrzucamy borówki, po czym zalewamy je lekko przestudzoną masą czekoladową. Odstawiamy do lodówki na parę godzin.
mleczko kokosowe czekolada borówki wegańskie skórka pomarańczowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy