Wegańskie ciasto czekoladowe z nutą pomarańczową i borówkami

Czekoladowe ciasto w wegańskiej wersji. Kremowa masa, świeże borówki sprawią, że ciasto jest pysznie czekoladowe, a jednocześnie nie za słodkie.

dodany przez: aga30 aga30

Ocena:

(średnia 4.46 z 185 głosów)


Składniki:

  • SPÓD: szklanka daktyli
  • szklanka wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
  • 2 łyżki masła kokosowo-orzechowego .
  • MASA : 2 puszki mleczka koksowego (SCHŁODZONEGO)
  • 120-150 g gorzkiej czekolady
  • laska wanilii
  • skórka z otartej pomarańczy
  • syrop klonowy u mnie 5 łyżek
  • 250 g borówek .

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki przygotowania:

  • Wszystkie składniki do spodu wrzucamy do malaksera i rozdrabniamy
  • tak by masa kleiła się. Uzyskaną masę wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem
  • wyrównujemy (możemy lekko zwilżyć ręce wodą wtedy masa nie przykleja się do rąk) . Odstawiamy do lodówki .
  • Stałą część mleczka kokosowego wrzucamy do garnka i podgrzewamy. Do ciepłego mleka kruszymy czekoladę i pozostałe składniki. Mieszamy
  • aż czekolada się rozpuści i wszystkie składniki się połączą do uzyskania jednolitej masy.
  • Na wcześniej przygotowany spód wyrzucamy borówki
  • po czym zalewamy je lekko przestudzoną masą czekoladową. Odstawiamy do lodówki na parę godzin.

Porady

Zobacz też: desery i ciasta bez pieczenia - idealne na lato

Sprawdź: właściwości borówek

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy