Borówka amerykańska jest bardzo niepozorna. A tymczasem kryje się w niej wiele dobrego. Najlepsze jest jednak to, że możemy przygotować z niej mnóstwo pysznych rzeczy. 

Borówka amerykańska = moc witamin

W borówce znajduje się najwięcej antyoksydantów ze wszystkich owoców. Działają one antynowotworowo, zapobiegają chorobom krążenia i dobrze wpływają na układ nerwowy. Są bogate w witaminy C i E, obniżają ciśnienie krwi. Naukowcy twierdzą nawet, że zgodnie z badaniami, jedzenie borówek w młodym wieku może zapobiec zawałowi w przyszłości. 

Borówka amerykańska fantastycznie działa też na pracę naszego mózgu - poprawia pamięć i koncentrację. Co ciekawe, borówka może też pomóc w walce z otyłością. Jest słodka i aromatyczna, z łatwością zastąpi więc deser. Dodatkowo, zawarte w niej polifenole przyczyniają się do utrzymania prawidłowej wagi ciała. Ponadto, borówka amerykańska pozytywnie wpływa na wygląd skóry.

Nie tylko do deserów

Tym, co pierwsze przychodzi nam na myśl, kiedy myślimy o daniach z wykorzystaniem borówki są oczywiście desery. Jak każdy owoc, borówka świetnie pasuje do ciast. Przygotujcie sernik z borówkami lub ciasto z bezą. Najmłodszych zachwycą naleśniki z borówkami i borówkowy koktajl. Z kolei fani bardziej wytrawnych smaków, mogą sięgnąć po przepis na roladki z szynki z borówkami i kapustą.

Borówka amerykańska przez swój słodko-kwaśny smak i właściwości odżywcze powinna stale znajdować się w naszej kuchni. Możemy po nią sięgać jako zdrową przekąskę - jest w końcu taka pyszna!

Zobacz też: omlet biszkoptowy z malinami i borówkami amerykańskimi