Owoce, krem lub ser i coś chrupiącego – to według mnie przepis na deser idealny. W różnych konfiguracjach, bo wszystko zależy od sezonu i indywidualnych preferencji. Da się też zrobić wegański sernik na zimno – sprawdźcie!

Sernik na zimno

Spód jest ważny! Ma być chrupiący i pyszny, więc na dnie formy lądują herbatniki lub biszkopty. Można też upiec samodzielnie cieniutkie kruche ciasto, ale wtedy deser nie wpisuje się już w kategorię „bez pieczenia”. Jeśli lubisz słodko-słone połączenia (ja – bardzo!), możesz też użyć krakersów – cudownie podkreślą słodycz kremu.

Najważniejszą częścią sernika na zimno jest jednak masa serowa. Można ją zrobić z tradycyjnego twarogu, serków homogenizowanych (bardzo popularny), a także z dodatkiem tłustego włoskiego mascarpone lub puszystej ricotty. Jeśli dodaję mascarpone, odpuszczam sobie już dodatek jakiegokolwiek tłuszczu. Według niektórych przepisów do twarogu dodaje się właśnie tłuszcz – nadaje kremową konsystencję i podkreśla smak. Częstym dodatkiem są też jajka, ale w tym przypadku trzeba być szczególnie ostrożnym – niektórzy ludzie nie jedzą surowych jaj. Takie desery są też bardziej podatne na zepsucie. Aby sernik na zimno się ściął, do masy dodaje się żelatynę, wegetariańskim odpowiednikiem jest zaś agar. Jest wygodny w użyciu, bo – w przeciwieństwie do żelatyny – ścina się w temperaturze pokojowej i nie traci swoich właściwości podczas gotowania. Trudniej jednak dobrać odpowiednią proporcję agaru i sera.

Do masy serowej dodaje się czasem także czekoladę – białą lub ciemną. Zastygając, również przyspieszają tężenie sernika.Sernik na zimno wieńczy zazwyczaj galaretka i owoce. Truskawki, maliny, brzoskwinie, borówki – wybierz ulubione, część dodaj do masy, a resztę ułóż na wierzchu i zalej galaretką. Możesz sobie odpuścić tę ostatnią, jeśli nie lubisz, ale w takim wypadku ciasto trzeba szybciej zjeść, bo owce mogą zacząć się psuć – szczególnie maliny są na to bardzo podatne.

Ciasto bez pieczeniatiramisu i kremówki

Podobnie jak w serniku, kremy do deserów robi się z różnych rzeczy, na przykład na bazie budyniu lub śmietany lub też serków, na przykład mascarpone jak w tiramisu. Dodatki to nie tylko owoce, ale też soki i alkohole, którymi nasączamy biszkopty. Ciasto bez pieczenia nie obędzie się bez pysznej masy!

Wegański deser bez pieczenia

Bazą do wegańskich słodkości są różne orzechy, na przykład nerkowce, które blenduje się na gładko. Inna z naszych propozycji to tarta z kremem z awokado – możliwości jest sporo, bo wegański sernik na zimno można też z zrobić z kaszy jaglanej czy z tofu – wtedy jest to jagielnik lub tofurnik. Weganie oczywiście nie używają żelatyny, ale agaru – niektórym może trochę przeszkadzać jego lekko roślinny, morski zapach (w końcu to glony!), ale dla mnie – choć nie jestem wegetarianką – bardziej nieprzyjemny i wyczuwalny jest zapach żelatyny, więc… agar górą! Wypróbuj też nasze inne przepisy na wegańskie desery, a wśród nich z pewnością znajdziesz też ciasto bez pieczenia.

Wszystkie przepisy na ciasto bez pieczenia znajdziesz w kategorii Na zimno.

Zobacz też: TOP 5 deserów i ciast z filmów, na które zawsze ma się ochotę