BISZKOPT Z MASĄ CHAŁWOWĄ

Ciasto chałwowe upieczone jako eksperyment - zniknęło ze stołu w pół godziny.

biszkoptDesery

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.36 z 200 głosów)

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kakao
  • Masa:
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kostka masła
  • 20-30 dkg chałwy
  • Polewa:
  • 1/4 kostki margaryny
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki kakao

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Biszkopt:
  • Ubić białka z cukrem na sztywna pianę, dodać żółtka, a następnie delikatnie wymieszać z przesianą mąka i proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać kakao.
  • Masa:
  • Żółtka roztrzepać trzepaczką, dodać mąka i cukier waniliowy, a następnie rozprowadzić połową szklanki mleka. Pozostałą cześć mleka zagotować, wlać przygotowany budyń i mieszać aż zgęstnieje. Utrzeć 1 kostkę masła, dodać wystudzony budyń i pokruszona chałwę.
  • Polewa:
  • Podgrzać mleko z cukrem, następnie dodać margarynę. Gdy składniki się rozpuszczą i połączą, ale nie zagotują, zestawić z ognia i wymieszać z kakaem.
  • Biszkopt przekroić na trzy części, nasączyć mocna kawą z dodatkiem alkoholu i przełożyć masą.
  • Ciasto udekorować polewą.
  • Smacznego :)

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy