Babeczki wytrawne do barszczu

Ocena:

4.48 (177)

  • 60 min.
  • dla 6 osób

Gorąca przekąska nie tylko do barszczu, czyli babeczki wytrawne z farszem z kiszonej kapusty. Babeczki wytrawne smakują doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki:

  • 6 ziemniaków
  • 3 cebule
  • 2–3 łyżki masła + do formy
  • 9 łyżek posiekanej kiszonej kapusty
  • 6 łyżek mąki
  • 3 jajka
  • sól, pieprz

Babeczki wytrawne do barszczu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Obieramy ziemniaki i cebule, ziemniaki ścieramy na średnich oczkach. Cebule siekamy, szklimy na maśle. Kiedy zaczną się złocić, dokładamy kapustę i dusimy razem kilka minut, aż odparuje cały płyn, studzimy.
  • Mieszamy z lekko odciśniętymi ziemniakami, mąką, jajkami oraz solą i pieprzem do smaku. Formę do muffinków (z 6 otworami) smarujemy smalcem (można też wyłożyć papilotkami), napełniamy masą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C, pieczemy ok. 30 min.
  • Inna wersja: namaczamy 3–4 kapelusze borowików i gotujemy w tej samej wodzie do miękkości
  • odcedzamy, siekamy. Szklankę kiszonej kapusty siekamy.
  • Na patelni rumienimy posiekaną cebulę, dokładamy kapustę, posiekane grzyby i wodę z ich gotowania, dusimy, aż odparuje cały płyn. Doprawiamy solą, pieprzem i mielonym kminkiem, studzimy.
  • Mieszamy dokładnie z czubatą szklanką mąki, czubatą łyżeczką sody oczyszczonej, jajkiem, ew. doprawiamy do smaku. Masę nakładamy do formy na muffinki, pieczemy 15–20 min w temp. 200°C.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2015

Porady

Zobacz też: barszcz na zakwasie z buraków

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne