Tortilla z papryką i pomidorami

Ocena:

4.45 (165)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
Przepis na tortillę z papryką i pomidorami

Składniki:

  • 2 ziemniaki
  • strąk czerwonej papryki
  • łyżka oleju
  • cebula
  • 6 jajek
  • łyżka masła
  • kilka gałązek posiekanego tymianku
  • 4–5 koktajlowych pomidorków
  • 5 dag startego parmezanu
  • sól
  • pieprz

Tortilla z papryką i pomidorami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
  • ■ Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie ok. 15 min (nie rozgotować), osączyć, obrać ze skórki i pokroić na ósemki. Paprykę oczyścić z nasion, umyć, osuszyć i pociąć na paski. Na rozgrzanym
  • oleju zeszklić obraną i posiekaną cebulę, dodać przygotowaną paprykę i smażyć razem około 10 minut, mieszając. Oprószyć solą, delikatnie połączyć z ziemniakami.
  • ■ Jajka rozmącić, doprawić solą i pieprzem. Masę jajeczną wylać na patelnię pomiędzy warzywa, dodać
  • kawałki masła i połowę tymianku. Smażyć tortillę przez około 4 minuty na średnim ogniu, od czasu do
  • czasu poruszając patelnią, aby masa jajeczna ściekła na dno patelni i przyrumieniła się. Pod koniec smażenia dodać pokrojone na cząstki pomidorki i posypać parmezanem. Kroić jak pizzę i podawać posypane pozostałym tymiankiem.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Porady

Wypróbuj prosty przepis na tortille - domowe placki

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne