Włoska kuchnia zna sporo pomysłów na desery na zimno – wśród nich nie tylko lody czy tiramisu, ale też zucotto, czyli deser z ricotty i cienkiej warstwy biszkoptów, a także obłędne semifreddo. Choć te pierwsze uwielbiamy, regularnie przyrządzamy i jemy, chcemy czegoś więcej – na warsztat bierzemy więc semifreddo – puszyste, lekkie i przyjemnie chłodne. Kto wie – może i na zucotto przyjdzie czas.

Semifreddo - przepis zrób w domu!

Nikt nie powiedział, że lodowych deserów nie można jadać zimą, ale przyznajcie - już samo słowo „semifreddo” przywołuje na myśl leniwe, upalne popołudnie. Do przygotowania semifreddo, oprócz naszych ulubionych składników i jakościowych bazowych produktów, przyda się porządna foremka. Najprościej będzie użyć keksówki - forma do popularnego ciasta sprawdzi się tutaj najlepiej. Aby łatwo było wyciągać gotowe semifreddo z formy, wcześniej dobrze jest delikatnie natłuścić ścianki i wyłożyć folią spożywczą. Po zmrożeniu całość sprawnie uda się wyciągnąć i przełożyć na talerze. A keksówka przyda się też do ciast pieczonych. Nasz wybór to keksówka silikonowa.

Przepis na semifreddo - jajka, cukier i śmietanka

W rolach głównych złota trójka cukiernictwa – jajka, cukier, śmietanka. Sposobów na przygotowanie semifreddo jest kilka - jeden z nich polega na przyrządzeniu włoskiej bezy – powstającej z połączenia jaj i syropu cukrowego. Następnie do bezy dodaje się ubitą śmietankę i mus owocowy. Całość trafia do zamrażalnika – czasem wystarczy na godzinę. Deser nie zawiera wiele wody, więc jest bardziej puszysty niż tradycyjne lody – coś na kształt zmrożonego musu. Do przygotowania, jak widać, nie jest potrzebna maszyna do lodów, ale sukces semifreddo może sprawić, że nabierzesz ochoty i na prawdziwe lody, do których maszyna jest już niezbędna. Dlaczego warto zrobić semifreddo? Powiedzmy szczerze – jest pyszne i efektowne, a przy tym zaskakująco proste w przygotowaniu. Nieświadomi goście z pewnością pomyślą, że deser kosztował cię wiele pracy i czasu.

Zobacz także:Focaccia - przepisy na włoskie pieczywo

Samifreddo - różne smaki i kolory

Semifreddo znaczy „na wpół zmrożone”. I właśnie taki jest ten deser - trochę jak lody, trochę jak mus. Struktura bywa niejednolita, więc semifreddo podaje się na talerzyku, a nie w wafelku, jak klasyczne lody. Wśród dodatków królują owoce i sosy – nie tylko owocowe, ale i karmelowe. Hitem jest też semifreddo czekoladowe - kusząco kakaowe, a jednocześnie kremowe za sprawą śmietanki! Semifreddo truskawkowe, malinowe, rabarbarowe – letnie owoce pasują idealnie i pysznie przełamują kremowa słodycz semifreddo. Do śmietanowo-jajecznej masy często dodaje się również płatki migdałów, orzechy, pokruszoną bezę lub ciasteczka – chrupiące dodatki to jeszcze więcej słodkiej przyjemności. Wielbiciele "małej czarnej" z pewnością pokochają semifreddo kawowe - nie tylko pysznie smakuje, ale dodaje porcji energii! Takie semifreddo ricetta z pewnością skojarzy się z Włochami - ojczyzną tego zmrożonego deseru! Z kolei wielbiciele klasyki powinni wybrać semifreddo waniliowe - do niego pasują zarówno bardziej wytrawne np. wiśniowe sosy, jak i bardzo słodkie karmelowe. Wypróbuj przepis na semifreddo malinowe lub semifreddo z pistacjami