Tort barbie z kremem maślanym z pewnością będzie główną atrakcją urodzinowego przyjęcia dla dzieci. Wygląda bardzo imponująco, a przygotowanie wbrew pozorom nie jest trudne. Wystarczy upiec babkę, przygotować masę i ozdobić całość dodatkami z masy cukrowej. W 90 minut przygotujecie tort, który wywoła zachwyt na dziecięcych buziach!
Maria Panzer
(średnia 0 z 0 głosów)
Przygotowanie: niewielką ilością masła smarujemy foremkę na babkę i posypujemy mąką. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170°C (150°C z termoobiegiem). Wyjmujemy składniki z lodówki. Przygotowujemy masę cukrową i ozdoby: 250 g masy cukrowej różowej, 50 g białej, perły cukrowe.
Babka - składniki mokre: 250 g miękkiego masła ucieramy z 3 g cukru (pół łyżeczki), ekstraktem waniliowym (kilka kropli) i skórką z cytryny (5 g). Stopniowo dodajemy 4 jajka.
Babka - składniki suche: mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, przesiewamy przez sitko.
Łączenie składników: suchą mieszankę dodajemy do wcześniej utartej masy maślanej w trzech porcjach. Mieszamy dokładnie trzepaczką. Dosypujemy 200 g wiórków czekoladowych oraz 200 g śmietany, żeby ciasto było bardziej płynne.
Pieczenie: do przygotowanej formy wykładamy ciasto czekoladowo-waniliowe i pieczemy w piekarniku przez około 45-55 minut. Następnie pozwalamy ciastu całkowicie ostygnąć.
Gotowanie masy budyniowej: budyń waniliowy mieszamy z cukrem (50 g), żółtkiem i 80 ml mleka do uzyskania gładkiej konsystencji. Pozostałe mleko (170 ml) doprowadzamy do wrzenia, po czym dodajemy budyń i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ugotowany budyń przekładamy do głębokiego talerza, przykrywamy folią spożywczą, żeby zapobiec tworzeniu się skórki i odstawiamy do ostygnięcia.
Krem budyniowy: schłodzony budyń przekładamy do miski i mieszamy, stopniowo dodając małe kawałki masła. Dodajemy ekstrakt waniliowy i łączymy z masą.
Nanoszenie kremu na babkę: na schłodzonym cieście czekoladowo-waniliowym dokładnie rozprowadzamy krem i chłodzimy przez około 30 minut.
Przygotowanie ozdób: z masy cukrowej wykonujemy 20–30 małych kwiatów do dekoracji. W tym celu rozwałkowujemy białą i różową masę cukrową i wycinamy kształty. Można to zrobić nożykiem lub użyć specjalnych form. Pozwalamy kwiatom wyschnąć i nakładamy perełki cukru, wspomagając się niewielką ilością wody.
Suknia: rozwałkowujemy różową masę cukierniczą tak, aby uzyskać grubość około 3 mm. Przekładamy ją na babkę i układamy w taki sposób, aby przypominała pofałdowaną spódnicę.
Gorset lalki: wycinamy pasek z rozwałkowanej różowej masy cukrowej i nanosimy go na zwilżoną górną część ciała lalki. Formujemy górę sukienki, po czym umieszczamy zabawkę w otworze babki.
Umieszczanie lalki w cieście: wycinamy kółko w różowej masie cukrowej, która powleka babkę, w miejscu, gdzie znajduje się otwór po formie. Wkładamy lalkę do otworu i miejsce łączenia gorsetu z dołem sukni dekorujemy formujemy palcami tak, aby powstały drobne marszczenia.
Falbana: wycinamy kilka pasków z rozwałkowanej masy cukrowej i przyklejamy za pomocą wody do miejsca, gdzie gorset sukni łączy się z dołem. Formujemy falbany i lekko falujemy krawędzie.
Dekorowanie tortu barbie: do sukni przyklejamy kwiaty cukrowe, używając małego pędzelka i odrobiny wody.
Porady
- Idealna średnica foremki na babkę do tortu barbie to około 22-24 cm
- Składniki na babkę w tortach barbie powinny być w temperaturze pokojowej.
- Do babki najlepsza będzie mąka pszenna typu 500.
- Zamiast gotowych wiórków czekoladowych możemy użyć startej czekolady.
- Tort z barbie możemy ozdobić w dowolny sposób, pięknie wygląda ze świeżymi jadalnymi kwiatami, np. koniczyny, chabru lub rumianku.
Komentarze