Tartaletki z bezą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Truskawki myjemy, obieramy i osuszamy. 10 dag masła kroimy w kostkę. 17,5 dag mąki mieszamy z 4 dag cukru pudru i kakao, dodajemy do masła z dwoma szczyptami soli i mieszamy do otrzymania kremowej masy. Dodajemy dwa żółtka i jedną łyżkę wody. Zagniatamy, formujemy kulę, odstawiamy w chłodne miejsce na 40 min. Formy na tartaletki smarujemy pozostałym masłem i oprószamy resztą mąki. Wylepiamy rozwałkowanym ciastem. Owijamy folią, wstawiamy na 20 min do lodówki. Śmietanę ubijamy z pozostałym żółtkiem. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z 4 dag cukru kryształu i proszkiem migdałowym. Rozpuszczamy to wszystko w mleku i dodajemy do kremu, mieszamy i przelewamy na ciasto. Pieczemy 15–20 min w temp. 180°C. Trzy schłodzone białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dosypujemy pozostałe 14 dag cukru pudru i ubijamy, aż piana stanie się szklista. Wyjmujemy tartaletki z pieca, wykładamy na wierzch bezę, oprószamy resztą cukru kryształu i pieczemy na złocisty kolor 10–15 min w temp. 200°C. Studzimy. W upieczoną bezę lekko wciskamy truskawki i podajemy od razu.
Komentarze