Tartaletki z borówkami

Tartaletki z borówkami to kruche babeczki wypełnione jagodowym kremem, udekorowane borówkami i nektarynkami. Przygotuj tartaletki z borówkami na letni podwieczorek.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

tartaletki

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.51 z 186 głosów)

Składniki:

  • 180 g mąki
  • 120 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • jajko
  • 200 g mascarpone
  • 4 łyżki konfitury z jagód
  • 200 g borówek amerykańskich lub jagód
  • kilka nektarynek
  • 2 łyżki cukru kryształu

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Tartaletki z borówkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mąkę końcami palców mieszamy z 10 dag masła i cukrem pudrem. Kiedy mieszanka będzie gładka, dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, schładzamy przez 2 godz. Ciasto rozwałkowujemy, wylepiamy nim 4 posmarowane masłem foremki. Przykrywamy papierem do pieczenia i suchą fasolą. Schładzamy 2 godz., po czym wstawiamy na 15 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Usuwamy papier i fasolę, pieczemy jeszcze 6 min. Wystudzone spody układamy na kratce. Pozostawiamy do wystygnięcia. Mascarpone mieszamy z konfiturami z jagód. Smarujemy spody i dekorujemy borówkami i plasterkami nektarynek. Cukier gotujemy z 2 łyżkami wody na gęsty syrop i lekko przestudzonym polewamy owoce.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2016.

Porady

Zobacz także: czekoladowe tartaletki z porzeczkami


 


Notka redakcyjna

Inny krem: łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w łyżce wrzątku. 15 dag borówek miksujemy z 2 łyżkami cukru pudru i łyżeczką soku z cytryny na gładką masę. Dodajemy żelatynę i mieszamy, przecedzamy do miski, łączymy z 100 ml kremówki ubitej na sztywno. Napełniamy babeczki, dekorujemy owocami i schładzamy w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy