Rabarbarowe tartaletki z truskawkowym coulis

Truskawki i rabarbar to doskonałe połączenie - nieprzypadkowo sezony na nie pokrywają się. Wykorzystajcie to i przygotujcie te pyszne tartaletki.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasto z owocami tarty tartaletki desery

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.53 z 141 głosów)

Rabarbarowe tartaletki z truskawkowym coulis - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Piekarnik: rozgrzewamy do temp. 210°C.

  • 2.

    Ciasto: rozmrażamy i lekko rozwałkowujemy. Wykrawamy z niego cztery kółka o średnicy foremek do małych tart. Nakłuwamy je widelcem, wstawiamy w zimne miejsce, tak aby do siebie nie przylegały.

  • 3.

    Rabarbar: obieramy z włókien. Kroimy na 2-cm kawałki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, posypujemy cukrem i pieczemy przez 15 min. Odcedzamy na sicie. Zachowujemy sok.

  • 4.

    Coulis: truskawki, cukier puder i sok z limonki miksujemy z sokiem z rabarbaru. Filtrujemy przez sito i wstawiamy do lodówki.

  • 5.

    Tartaletki: foremki wykładamy krążkami z pergaminu posmarowanego masłem. Układamy na nich skarmelizowany rabarbar. Przykrywamy kółkami ciasta. Pieczemy 15–20 min. 5 min po upieczeniu wyjmujemy tarty (do góry nogami) na talerzyki. Podajemy z truskawkowym coulis. 

Porady

Wypróbuj więcej przepisów na ciasto z rabarbarem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy