Rabarbarowe tartaletki z truskawkowym coulis

Truskawki i rabarbar to doskonałe połączenie - nieprzypadkowo sezony na nie pokrywają się. Wykorzystajcie to i przygotujcie te pyszne tartaletki.

ciasto z owocamitartyDesery

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 141 głosów)

Składniki:

  • 30 dag ciasta francuskiego
  • 60 dag czerwonego rabarbaru
  • 10 dag jasnego cukru trzcinowego
  • 3 łyżki masła
  • coulis:
  • 25 dag truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sok z 1 limonki

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 210°C.
  • Rozmrożone ciasto lekko rozwałkowujemy i wykrawamy z niego cztery kółka o średnicy foremek do małych tart.
  • Nakłuwamy je widelcem, wstawiamy w zimne miejsce, tak aby do siebie nie przylegały.
  • Rabarbar obieramy z włókien. Kroimy na 2–cm kawałki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, posypujemy cukrem i pieczemy przez 15 min. Odcedzamy na sicie. Zachowujemy sok.
  • Na coulis: wszystkie składniki miksujemy z sokiem z rabarbaru. Filtrujemy przez sito i wstawiamy do lodówki.
  • Tartaletki wykładamy krążkami z pergaminu posmarowanego masłem, układamy skarmelizowany rabarbar. Przykrywamy kółkami ciasta. Pieczemy 15–20 min.
  • 5 min po upieczeniu wyjmujemy tarty (do góry nogami) na talerzyki. Podajemy z truskawkowym coulis.

Porady

Wypróbuj więcej przepisów na ciasto z rabarbarem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy