Rabarbarowe tartaletki z truskawkowym coulis

Truskawki i rabarbar to doskonałe połączenie - nieprzypadkowo sezony na nie pokrywają się. Wykorzystajcie to i przygotujcie te pyszne tartaletki.

Dodany przez:

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 30 dag ciasta francuskiego
  • 60 dag czerwonego rabarbaru
  • 10 dag jasnego cukru trzcinowego
  • 3 łyżki masła
  • coulis:
  • 25 dag truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sok z 1 limonki

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 210°C.
  2. Rozmrożone ciasto lekko rozwałkowujemy i wykrawamy z niego cztery kółka o średnicy foremek do małych tart.
  3. Nakłuwamy je widelcem, wstawiamy w zimne miejsce, tak aby do siebie nie przylegały.
  4. Rabarbar obieramy z włókien. Kroimy na 2–cm kawałki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, posypujemy cukrem i pieczemy przez 15 min. Odcedzamy na sicie. Zachowujemy sok.
  5. Na coulis: wszystkie składniki miksujemy z sokiem z rabarbaru. Filtrujemy przez sito i wstawiamy do lodówki.
  6. Tartaletki wykładamy krążkami z pergaminu posmarowanego masłem, układamy skarmelizowany rabarbar. Przykrywamy kółkami ciasta. Pieczemy 15–20 min.
  7. 5 min po upieczeniu wyjmujemy tarty (do góry nogami) na talerzyki. Podajemy z truskawkowym coulis.

Wskazówki

Wypróbuj więcej przepisów na ciasto z rabarbarem

deser tarta truskawki rabarbar
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy