Truskawki i rabarbar to doskonałe połączenie - nieprzypadkowo sezony na nie pokrywają się. Wykorzystajcie to i przygotujcie te pyszne tartaletki.
Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
(średnia 4.53 z 141 głosów)
Piekarnik: rozgrzewamy do temp. 210°C.
Ciasto: rozmrażamy i lekko rozwałkowujemy. Wykrawamy z niego cztery kółka o średnicy foremek do małych tart. Nakłuwamy je widelcem, wstawiamy w zimne miejsce, tak aby do siebie nie przylegały.
Rabarbar: obieramy z włókien. Kroimy na 2-cm kawałki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, posypujemy cukrem i pieczemy przez 15 min. Odcedzamy na sicie. Zachowujemy sok.
Coulis: truskawki, cukier puder i sok z limonki miksujemy z sokiem z rabarbaru. Filtrujemy przez sito i wstawiamy do lodówki.
Tartaletki: foremki wykładamy krążkami z pergaminu posmarowanego masłem. Układamy na nich skarmelizowany rabarbar. Przykrywamy kółkami ciasta. Pieczemy 15–20 min. 5 min po upieczeniu wyjmujemy tarty (do góry nogami) na talerzyki. Podajemy z truskawkowym coulis.
ciasto z owocami, tarty, tartaletki, desery - zobacz inne inspiracjePorady
Wypróbuj więcej przepisów na ciasto z rabarbarem
Komentarze