Rabarbarowe tartaletki z truskawkowym coulis

Ocena:

4.53 (141)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Truskawki i rabarbar to doskonałe połączenie - nieprzypadkowo sezony na nie pokrywają się. Wykorzystajcie to i przygotujcie te pyszne tartaletki.

Składniki:

  • masło  30 g

  • limonka  1 szt.

  • truskawki  250 g

  • cukier trzcinowy  100 g

  • cukier puder  20 g

  • ciasto francuskie  300 g

  • rabarbar  600 g

Rabarbarowe tartaletki z truskawkowym coulis - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Piekarnik: rozgrzewamy do temp. 210°C.

  • Krok 2:

    Ciasto: rozmrażamy i lekko rozwałkowujemy. Wykrawamy z niego cztery kółka o średnicy foremek do małych tart. Nakłuwamy je widelcem, wstawiamy w zimne miejsce, tak aby do siebie nie przylegały.

  • Krok 3:

    Rabarbar: obieramy z włókien. Kroimy na 2-cm kawałki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, posypujemy cukrem i pieczemy przez 15 min. Odcedzamy na sicie. Zachowujemy sok.

  • Krok 4:

    Coulis: truskawki, cukier puder i sok z limonki miksujemy z sokiem z rabarbaru. Filtrujemy przez sito i wstawiamy do lodówki.

  • Krok 5:

    Tartaletki: foremki wykładamy krążkami z pergaminu posmarowanego masłem. Układamy na nich skarmelizowany rabarbar. Przykrywamy kółkami ciasta. Pieczemy 15–20 min. 5 min po upieczeniu wyjmujemy tarty (do góry nogami) na talerzyki. Podajemy z truskawkowym coulis. 

Porady

Wypróbuj więcej przepisów na ciasto z rabarbarem

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne