Tarta z brzoskwiniami

Tarta z brzoskwiniami i włoskimi ciasteczkami amaretti. Doskonała do kawy, nie tylko na lato. Poza sezonem tartę zróbmy z brzoskwiniami z syropu. Tarta smakuje również z wiśniami.

Dodany przez:

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • kruche ciasto: 300 g mąki typu 00
  • 120 g cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 130 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę
  • 2 jajka
  • nadzienie: 4 dojrzałe brzoskwinie, przekrojone na pół
  • 150 g ciasteczek amaretti
  • do dekoracji: cukier puder

Przygotowanie

  1. Robimy ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Na środku robimy dołek, wkładamy masło, mieszamy ręką. Wbijamy jajka i zagniatamy dokładnie. Gdy ciasto będzie gładkie, zawijamy je w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez 1 godz.
  2. Po tym czasie rozwałkowujemy 2/3 ciasta, wylepiamy nim posmarowaną tłuszczem okrągłą formę o śr. 24 cm.
  3. Na cieście rozkładamy amaretti, przykrywając całą jego powierzchnię.
  4. Na ciasteczkach kładziemy połówki brzoskwiń, brzuszkami do góry.
  5. Rozwałkowujemy pozostałą część ciasta i przykrywamy nim nadzienie, dokładnie zaklejając brzegi.
  6. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C na 30–35 min. Kiedy ostygnie, posypujemy obficie cukrem pudrem.
  7. Sesja fotograficzna z Cristiną Catese odbyła się w Akademii Kulinarnej Whirlpool
  8. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2019
tarta brzoskwinie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze