Dania z brzoskwiniami w puszce

Obiady z brzoskwiniami w puszce

Istnieje wiele sposobów na to, jak wykorzystać brzoskwinie w puszce do przygotowania obiadu. Świetnym pomysłem może być np. kurczak z brzoskwiniami w wersji na słodko. Warto obłożyć mięso nie tylko brzoskwiniami, lecz także syropem. Danie to dobrze komponuje się zwłaszcza z dodatkiem ziemniaków lub frytek, lecz można również podać kurczaka z ryżem. Mięso będzie jeszcze piękniej prezentować się na stole, jeżeli zostanie przyozdobione liśćmi mięty, bazylii lub szałwii. Potrawa ta sprawdzi się z okazji świąt i innych ważnych uroczystości rodzinnych, np. urodzin, wesel, chrzcin czy jubileuszy.

Brzoskwinie w syropie można również wykorzystać do zrobienia smakowitych szaszłyków z mięsem i warzywami, np. papryką, ziemniakami i cukinią. Jest to danie, które warto przygotować zwłaszcza na obiad w ogrodzie letnią porą. Do szaszłyków dobrze będzie zrobić pyszną marynatę na bazie ziół i oliwy.

Można także znaleźć liczne przepisy na brzoskwinie w puszce użyte w sałatkach. Owoce te świetnie komponują się m.in. z kawałkami piersi drobiowej, kukurydzą, papryką, pomidorem, szynką czy świeżym ogórkiem. Zwłaszcza dla dzieci warto upiec naleśniki z brzoskwiniami w puszcze, najlepiej z polewą czekoladową. Brzoskwinie w syropie można także dodać do pierogów czy podać razem z rybą.


Śniadania i kolacje z brzoskwiniami w puszce

Brzoskwinie z puszki sprawdzą się również na śniadanie i kolację. Można dodać je do porannej owsianki czy przygotować słodziutkie drożdżówki z nadzieniem brzoskwiniowym. Owoce te warto także pokroić od jogurtu naturalnego czy ułożyć na pizzy. Brzoskwinie w syropie doskonale pasują również do kaszy jaglanej w wersji na słodko, zwłaszcza w towarzystwie bananów i gruszek.


Ciasta z brzoskwiniami w puszce

Najłatwiej można znaleźć ciekawe przepisy na brzoskwinie z puszki w cieście. Warto spróbować upiec np. ciasto jogurtowe z brzoskwiniami. Wypiek ten wychodzi wilgotny i puszysty. W celu uzyskania przyjemnego zapachu można dodać do ciasta kilka kropel aromatu waniliowego. Wypiek w tej wersji świetnie smakuje zwłaszcza podany z kompotem.

Równie pyszny jest sernik na zimno z brzoskwiniami. Za sprawą dodatku owoców ciasto staje się bardziej wilgotne i słodkie, dlatego zwykle przepadają za nim dzieci. Sernik z brzoskwiniami w syropie sprawdzi się na niedzielę, a także różnego typu ważne uroczystości, np. święta, urodziny, jubileusze, wesela czy komunie.

Brzoskwinie wybornie smakuje również w cieście biszkoptowym z galaretką, zwłaszcza w towarzystwie innych owoców, np. truskawek, ananasa i winogron. Ciekawym pomysłem będzie ucierane ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i kruszonką czy ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką, posypane startą czekoladą. Podobny pod względem smaku i wyglądu będzie również uwielbiany zwłaszcza przez najmłodszych placek z nutellą i brzoskwiniami.

Miłośnicy wypieków z masą orzechową mogą natomiast spróbować upiec ciasto Kora orzechowa z brzoskwiniami i puszystym kremem budyniowym. Na urodziny lub jubileusz ślubu świetnie sprawdzi się natomiast tort czekoladowo-orzechowy w asyście wiśni i brzoskwiń w puszcze.


Desery z brzoskwiniami w puszce

Brzoskwinie w syropie doskonale nadają się także do przygotowania orzeźwiających deserów. Warto zrobić z nich koktajl, który wyjdzie wyjątkowo słodki. Owoce te sprawdzą się także jako nadzienie do ciasta francuskiego lub półfrancuskiego. Godne polecenia będą także lody śmietankowe albo waniliowe z dodatkiem kawałków brzoskwiń, a także brzoskwinie w galaretce, obsypane wiórkami czekoladowymi. Brzoskwinie z puszki warto ponadto dodać do ciasteczek owsianych, a także do śląskiej kopy – tradycyjnej potrawy z wiórków kokosowych, śmietany kremówki, ananasa, brzoskwiń w syropie oraz alkoholu.

Polecane przepisy