Tarta szpinakowa

Jajeczno-warzywna masa, kruchy spód - to właśnie tarta szpinakowa. Prosty przepis sprawdzi się nie raz, bo tarta szpinakowa pasuje na obiad, jak i na kolację.

Dodany przez:

Tarta szpinakowa

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 4 głosów)

Składniki

  • Ciasto:
  • 250-300 g mąki
  • 2 żółtka
  • masło roślinne 125 g
  • 1-2 łyżki mleka
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • szpinak zielony 600 g
  • śmietana 18% 200 ml
  • jajka 2 szt
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 150-200 g sera żółtego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Z mąki, masła, żółtka szybko zagnieść kruche ciasto, dodając mleko i przyprawy.
  2. Ciasto włożyć do torebki foliowej, odstawić do lodówki do schłodzenia.
  3. Szpinak umyć, obgotować około 5 minut w lekko osolonej wodzie.
  4. Ciasto wyłożyć do foremki, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
  5. Podpiekać 15 min w nagrzanym piekarniku w 180 st C.
  6. Śmietanę wyłożyć do miseczki, wbić jajka, dodać wyciśnięty czosnek, starty ser żółty na tarce, sól, pieprz, wszystko wymieszać.
  7. Wystudzony szpinak wyłożyć na podpieczone ciasto.
  8. Na szpinak wylać masę śmietanowo jajeczną, piec około 20-25 min.
  9. Smacznego, tarta szpinakowa po podzieleniu na porcje jest gotowania do serwowania.
warzywa przekąska tarta szpinak
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze