Tarta szpinakowa

Jajeczno-warzywna masa, kruchy spód - to właśnie tarta szpinakowa. Prosty przepis sprawdzi się nie raz, bo tarta szpinakowa pasuje na obiad, jak i na kolację.

tartyPrzekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 185 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 250-300 g mąki
  • 2 żółtka
  • masło roślinne 125 g
  • 1-2 łyżki mleka
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • szpinak zielony 600 g
  • śmietana 18% 200 ml
  • jajka 2 szt
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 150-200 g sera żółtego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Z mąki, masła, żółtka szybko zagnieść kruche ciasto, dodając mleko i przyprawy.
  • Ciasto włożyć do torebki foliowej, odstawić do lodówki do schłodzenia.
  • Szpinak umyć, obgotować około 5 minut w lekko osolonej wodzie.
  • Ciasto wyłożyć do foremki, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
  • Podpiekać 15 min w nagrzanym piekarniku w 180 st C.
  • Śmietanę wyłożyć do miseczki, wbić jajka, dodać wyciśnięty czosnek, starty ser żółty na tarce, sól, pieprz, wszystko wymieszać.
  • Wystudzony szpinak wyłożyć na podpieczone ciasto.
  • Na szpinak wylać masę śmietanowo jajeczną, piec około 20-25 min.
  • Smacznego, tarta szpinakowa po podzieleniu na porcje jest gotowania do serwowania.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy