Kremówka kajmakowa

Kremówka kajmakowa to kolejna wariacja na temat sernika. Dzięki kajmakowi i płatkom migdałowym ciasto nabiera odświętnego wyglądu. Kremówka kajmakowa będzie hitem na stole - od święta i nie tylko!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

kremówka kajmak

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.43 z 162 głosów)

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 10 g żelatyny
  • 600 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 55 g cukru pudru
  • 250 g kajmaku z gotowanego 3 godz. słodzonego mleka skondensowanego
  • 3/4 szklanki uprażonych płatków migdałowych

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kremówka kajmakowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Kwadratową formę o boku 20 cm i wysokich brzegach natłuszczamy i wylepiamy papierem do pieczenia
  • tak aby wystawał z formy (dzięki temu ciasto będzie łatwiej wyjąć). Na większej blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy jeden plaster ciasta
  • nakłuwamy go widelcem. Przykrywamy papierem do pieczenia i lekko obciążamy
  • np. inną blaszką. Pieczemy przez 20 min lub do momentu
  • gdy się lekko zezłoci.
  • Zdejmujemy blaszkę i papier do pieczenia
  • podpiekamy kolejne 10–15 min lub aż ciasto się zrumieni. Odstawiamy
  • aby całkowicie ostygło. To samo robimy z drugą porcją ciasta.
  • Żelatynę dodajemy do 60 ml gorącej wody i mieszamy
  • aż się rozpuści. Odstawiamy
  • aby ostygła. Śmietankę z wanilią i cukrem ubijamy mikserem na gęsty krem
  • łączymy ją z rozpuszczoną żelatyną.
  • Ciasto przycinamy tak
  • aby pasowało do kwadratowej formy. Jeden kawałek umieszczamy na dnie. Na to wykładamy krem
  • wyrównujemy i przykrywamy drugim plackiem upieczonego ciasta. Kajmak równomiernie rozprowadzamy na cieście i posypujemy płatkami migdałów. Schładzamy co najmniej 4 godz.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.

Porady

Zobacz także: mazurek kawowy z bakaliami


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy