Austriacka zupa gulaszowa

Odmiana węgierskiej zupy gulaszowej z okresu Austro-Węgier. Charakterystyczny smak zupie nadaje kminek.

dodany przez: Belizarius

zupy dania mięsne gulasz

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 162 głosów)

Składniki:

  • 70 dkg łopatki wieprzowej lub karczku
  • oliwa do smażenia
  • natka pietruszki
  • koperek
  • dwie czerwone papryki
  • dwie marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 4- 5 ziemniaków
  • kminek
  • papryka słodka w proszku
  • papryka ostra ( można zastąpić strączkiem ostrej papryczki z zalewy )
  • śmietana
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • 1 cebula
  • dwa ząbki czosnku.

Sposób przygotowania:

Austriacka zupa gulaszowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso kroimy jak na gulasz i smażymy na smalcu. Kiedy zacznie brązowieć zdejmujemy z ognia
  • solimy
  • pieprzymy i posypujemy słodką
  • sproszkowaną papryką. Przekładamy do garnka razem z tłuszczem na którym się smażyła ( najlepiej jest patelnie popłukać wodą i wlać otrzymany płyn do garnka ). Papryki kroimy na szerokie paski ( 2-3 cm )
  • czosnek i cebulę kroimy na plasterki
  • ziemniaki obieramy i kroimy na dość grube części jeśli są duże
  • marchewkę i pietruszkę kroimy w słupki. Wrzucamy tak przygotowane warzywa ( poza ziemniakami ) do garnka z mięsem
  • dodajemy część natki pietruszki i koperku
  • paprykę słodką i ostrą ( według uznania )
  • rosołek
  • lub vegetę. oraz czubatą łyżeczkę kminku. Wlewamy wodę
  • tak
  • że składniki są zakryte na 2-3 cm. Doprowadzamy do wrzenia
  • po czym zmniejszamy ogień tak
  • aby zupa jedynie lekko się gotowała. Kiedy mięso jest miękkie dodajemy ziemniaki i gotujemy aż będą miękkie. Zestawiamy z ognia
  • dodajemy śmietanę oraz wsypujemy natkę pietruszki i koperku.

Porady

UWAGA. Nie dodajemy żadnych pomidorów, ani przecieru pomidorowego Taki dodatek do zupy gulaszowej to polski "wynalazek". Czerwony kolor zupie nadaje papryka w proszku. Do gotującej się zupy można dodać kluseczki węgierskie, tzw. Nokedli Przepis tutaj : http://gotuj.skutecznie.tv/2014/04/nokedli-proste-wegierskie-kluseczki/


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy