REKLAMA

Tabbouleh

Sałatka z kaszą bulgur, czyli sałatka tabbouleh to lekkie, zdrowe i pełne wartości odżywczych danie. Dzięki kolorowym warzywom i świeżym ziołom, wygląda pięknie na stole, a przy tym smakuje doskonale! Zastanawiacie się jak zrobić tabbuleh? Przepis na to danie jest niezwykle szybki i prosty! Tabbouleh to smaczny dodatek do potraw z kuchni Bliskiego Wschodu.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Sałatki Dodatki

Czas przygotowania:
30min.
Kalorie:
190 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.35 z 199 głosów)


Kroki przygotowania:

  • kasza bulgur 1.

    Kaszę bulgur gotujemy w osolonej wodzie przez około 15 minut (na sypko). W tym czasie myjemy wszystkie zioła i warzywa. Zioła drobno siekamy, cebulę obieramy i drobno siekamy, z pomidorów wykrajamy gniazda nasienne i kroimy je w małą kostkę. Podobnie ogórka obieramy i również kroimy w małą kostkę. Sałatka tabbouleh charakteryzuje się bardzo drobno pokrojonymi składnikami.

  • krojenie-warzyw 2.

    Ugotowaną kaszę dokładnie odcedzamy, przesypujemy do miski i lekko studzimy. Następnie dorzucamy do niej resztę posiekanych składników, doprawiamy oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Gotowy tabbouleh odstawiamy do lodówki na godzinę, aby wszystkie smaki się przegryzły.

Kalorie: 190

Porady

  • Jak gotować kaszę bulgur?  Kaszę przed gotowaniem należy przepłukać pod bieżącą wodę 2-3 razy, aby wypłukać z niej skrobię. Dopiero wtedy można gotować ją przez 15 minut, do wchłonięcia wody.
  • Kasza bulgur powstaje z pszenicy durum, która jest uznawana za najzdrowszą. Powstanie z niej np. pyszna sałatka tabbouleh czy kibbeh. Sprawdź inne przepisy z kaszą bulgur w roli głównej.
  • A co, jeśli nie mamy kaszy bulgur? Możemy zmodyfikować klasyczny przepis i dodać do niej inną drobną kaszę, np. jaglaną lub kuskus. Tabbouleh będzie smakować równie dobrze.
  • Jaki jest sposób na efektowne podanie tabbouleh? Przepis, który możemy polecić to cykoria radicchio z tabbouleh, podana z pomidorkami i świeżymi ziołami. Jest to prosta i elegancka przekąska!
     

Notka redakcyjna

Tabbouleh, baklawa i falafel, czyli dania kuchni bliskowschodniej

Kuchnia bliskowschodnia to zbiór przepisów z regionu Bliskiego Wschodu. Znajdą tam się tradycyjne potrawy z Egiptu, Iraku, Izraela, Turcji, czy Półwyspu Arabskiego. Dania te charakteryzują aromatyczne, korzenne przyprawy. Znajdzie się tam sporo warzyw (m.in. bakłażan, papryka, cukinia, pomidor) oraz strączków (m.in. ciecierzyca i soczewica). Często na stołach pojawia się baranina i jagnięcina. Już po składnikach widać, że potrawy kuchni bliskowschodniej nie mają wielu punktów wspólnych z kuchnią polską. Zdecydowanie jednak polecamy wybrać się w kulinarną podróż w tamte rejony.

Jakie potrawy warto przygotować w domu, aby spróbować poznać uroki tej kuchni? Na pierwszy ogień polecamy tabbouleh. Przepis (znajdujący się powyżej) na pewno nikogo nie rozczaruje. Sałatka tabbolueh jest zdrowa, pełna świeżych warzyw i pięknie pachnących ziół. Innym znanym daniem z Bliskiego Wchodu są falafele i kofty. Falafel z marchewką i dipem jogurtowym oraz kofta z kapustą to pomysł na pyszny, orientalny obiad. Falafele można podać solo lub w domowej bułce pita. Na śniadanie warto przygotować szakszukę, czyli jajka zapiekane w naczyniu z warzywami i sosem pomidorowym. Za to na deser można rozkoszować się słodką i orzechową baklawą.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy