Szybki Tort urodzinowy

szybki, lekki torcik

tortybiszkoptDeseryDodatki

Czas przygotowania:
120 min.
Ocena:

(średnia 4.47 z 193 głosów)

Składniki:

  • Biszkopt (na małą tortownicę)
  • 3 jaja
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • II biszkopt
  • 3 jajka
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 szkl mąki
  • 1 łyż proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao
  • Masa I
  • 300 ml mleka
  • masa ajerkoniak
  • Masa II
  • 300 ml mleka
  • masa czekoladowa
  • wiórki kokosowe
  • przybranie

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ubijamy białka z cukrem dodajemy żółtka z proszkiem do pieczenia i na końcu dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Pieczemy 35 min. Tak samo następny tylko z dodatkiem kakao.
  • Robimy masę według przepisu na opakowaniu. Biszkopt kroimy na 3 części, nasączamy herbatą z cytryną (jak tort dla dorosłych możemy dodać alkohol) i przekładamy masą - na przemian kolor biszkoptu i masy. Obsypujemy wiórkami kokosowymi i chłodzimy w lodówce. Przed podaniem dekorujemy. Taki tort możemy zrobić w ostatniej chwili bez wcześniejszych przygotowań.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy