Szybki tort urodzinowy

Szybki tort urodzinowy to przepis, który przyda się, gdy mamy niewiele czasu. Można zrobić go z wykorzystaniem gotowych mas budyniowych lub zrobić je samodzielnie, zagęszczając proporcje płynu względem proszku. Przepis na szybk tort przyda się także, gdy w ostatniej chwili przypomnimy sobie o nadchodzących urodzinach. Szybkie i łatwe torty można udekorować wiórkami kokosowymi, polewą czekoladową albo pokruszonymi ciasteczkami. Ten wypiek to także idealny tort urodzinowy dla początkujących. Tani tort urodzinowy to sposób na przygotowanie słodkości bez obciążania domowego budżetu.

dodany przez: Kulinarna Ania

torty biszkopt desery

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.43 z 204 głosów)


Szybki tort urodzinowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • zoltka-jajka-fot.iStock (1) 1.

    Szybki tort – przepis: na początek ubijamy trzy białka z cukrem ( 150 g), dodajemy trzy żółtka z łyżeczką proszku do pieczenia i na końcu dodajemy szklankę mąki (130 g) i delikatnie mieszamy. Przelewamy do małej tortownicy. Pieczemy przez 35 minut. Z pozostałych składników przygotowujemy następny biszkopt w taki sam sposób – dodatkowo razem z mąką wsypujemy kakao. 

  • kakao-iStock- (1) 2.

    Szybki krem do tortu: robimy masę ajerkoniakową i masę czekoladową według przepisu na opakowaniu. W między czasie robimy herbatę z cytryną. Przestudzony biszkopt kroimy na 3 części, nasączamy ą i przekładamy masą – na przemian: kolor biszkoptu i masy. Wierzch obsypujemy wiórkami kokosowymi i chłodzimy w lodówce. Przed podaniem szybki tort powinien być udekorowany. Taki szybki tort urodzinowy możemy zrobić w ostatniej chwili bez wcześniejszych przygotowań.

     

Porady

  • Szybki tort urodzinowy można również upiec w prostokątnej formie do pieczenia. Przekroić na pół i z powstałych kwadratów wykonać łatwy tort urodzinowy. Wszelkie rodzaje nierówności można będzie zatuszować, używając polewy czekoladowej albo kremu i wiórków kokosowych.
  • Szybki tort urodzinowy można zrobić ekspresowo, używając robota kuchennego z wymiennymi nasadkami. W szczególności przydatne będą końcówki do ubijania jajek na kogel mogel oraz na bitą pianę z białek. Jeżeli mamy niewielką kuchnię to miksery ręczne również doskonale napowietrzą ciasto do biszkoptu.
  • Składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego dobrze jest wyjąć je z lodówki godzinę przed rozpoczęciem pracy.
  • Z kolei mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, dzięki temu napowietrzą się, a ciasto będzie puszyste.  
  • Jeśli tort będą jeść tylko dorośli biszkopt można nasączyć alkoholem, jego smak będzie dużo bardziej wyrafinowany.
  • Najszybszy tort urodzinowy zrobimy z gotowych blatów biszkoptowych i przełożonych kremami z torebek.

Zobacz także przepis na klasyczny tort śmietankowy

Notka redakcyjna

Szybki tort urodzinowy – czym przełożyć biszkopt


Jeśli mamy wątpliwości, co do robienia ciasta na tak wyjątkowo okazję, jak urodziny, z gotowych kremów to polecamy użycie bitej śmietany. Zrobienie takiej masy jest równie szybkie, a z pewnością będzie ona zdrowsza. Wystarczy ubić mocno schłodzoną śmietanę kremówkę na sztywno, pod koniec dosypać cukier puder i opcjonalnie wcześniej przygotowaną porcję przestudzonej żelatyny lub galaretki owocowej.


Sprawdź dokładny przepis na tort z bitą śmietaną.


Szybki tort urodzinowy możemy zrobić również bez żelatyny i galaretki, zwłaszcza, jeśli będą jadły go osoby na diecie wegetariańskiej. Wystarczy ubić bitą śmietanę, z cukrem pudrem i pod koniec dodawać partiami serek mascarpone.


Sprawdź przepis na tort z mascarpone i owocami.


Wszelkie masy kremowe można dodatkowo przekładać świeżymi owocami lub dżemami, dzięki temu w prosty i szybki sposób możemy wprowadzić dodatkowy smak. Szczególnie polecamy kwaśne, które przełamią monotonnie śmietany, np. czarną porzeczkę, wiśnie, maliny.

Polecamy poradnik: jak uratować zwarzony krem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy