10 dag mieszanych orzechów (włoskich/laskowych/ziemnych)
Szybki sernik z orzechami i kajmakiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Krok 1:Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175°C.
Krok 2:Tortownicę o śr. 22 cm natłuszczamy, oprószamy mąką.
Krok 3:Orzechy siekamy.
Krok 4:Żółtka, twaróg, kremówkę, połowę cukru, proszek budyniowy i aromat rumowy ucieramy na puszystą, kremową masę.
Krok 5:Białka ubijamy na sztywno z resztą cukru, pianę łączymy z masą twarogową. Przekładamy do tortownicy, pieczemy ok. 1 godz.
Krok 6:Pokruszone z grubsza orzechy przeznaczone do dekoracji prażymy na patelni, studzimy.
Porady
Sery twarogowe z Krasnegostawu idealnie nadają się do potraw – zarówno w roli głównej, jak też jako dodatek. Są bogatym źródłem białka i aminokwasów. Charakteryzują się delikatnym i śmietankowym smakiem oraz gęstą i kremową konsystencją.