Sernik z orzechami i kajmakiem

Szybki sernik z orzechami i kajmakiem

Ocena:

4.51 (189)

  • 1 godz. 20 min.
  • dla 8 osób
  • średni

Pyszny sernik z Twarogu Mielonego Krasnystaw

Składniki:

  • tłuszcz i mąka do formy
  • 8 jajek (osobno żółtka i białka)
  • opakowanie (1 kg) Twarogu Mielonego Krasnsystaw
  • 25 dag gęstej śmietany kremówki
  • 20 dag cukru
  • 3 opakowania budyniu waniliowego
  • aromat rumowy do ciast
  • do dekoracji: puszka gotowej masy kajmakowej
  • 10 dag mieszanych orzechów (włoskich/laskowych/ziemnych)

Szybki sernik z orzechami i kajmakiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175°C.
  • Krok 2: Tortownicę o śr. 22 cm natłuszczamy, oprószamy mąką.
  • Krok 3: Orzechy siekamy.
  • Krok 4: Żółtka, twaróg, kremówkę, połowę cukru, proszek budyniowy i aromat rumowy ucieramy na puszystą, kremową masę.
  • Krok 5: Białka ubijamy na sztywno z resztą cukru, pianę łączymy z masą twarogową. Przekładamy do tortownicy, pieczemy ok. 1 godz.
  • Krok 6: Pokruszone z grubsza orzechy przeznaczone do dekoracji prażymy na patelni, studzimy.

Porady

Sery twarogowe z Krasnegostawu idealnie nadają się do potraw – zarówno w roli głównej, jak też jako dodatek. Są bogatym źródłem białka i aminokwasów. Charakteryzują się delikatnym i śmietankowym smakiem oraz gęstą i kremową konsystencją.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne