Szybki sernik z orzechami i kajmakiem

Pyszny sernik z Twarogu Mielonego Krasnystaw

CiastaDesery

Czas przygotowania:
80 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.52 z 186 głosów)

Składniki:

  • tłuszcz i mąka do formy
  • 8 jajek (osobno żółtka i białka)
  • opakowanie (1 kg) Twarogu Mielonego Krasnsystaw
  • 25 dag gęstej śmietany kremówki
  • 20 dag cukru
  • 3 opakowania budyniu waniliowego
  • aromat rumowy do ciast
  • do dekoracji: puszka gotowej masy kajmakowej
  • 10 dag mieszanych orzechów (włoskich/laskowych/ziemnych)

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1.Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175°C.
  • 2.Tortownicę o śr. 22 cm natłuszczamy, oprószamy mąką.
  • 3.Orzechy siekamy.
  • 4.Żółtka, twaróg, kremówkę, połowę cukru, proszek budyniowy i aromat rumowy ucieramy na puszystą, kremową masę.
  • 5.Białka ubijamy na sztywno z resztą cukru, pianę łączymy z masą twarogową. Przekładamy do tortownicy, pieczemy ok. 1 godz.
  • 6.Pokruszone z grubsza orzechy przeznaczone do dekoracji prażymy na patelni, studzimy.

Porady

Sery twarogowe z Krasnegostawu idealnie nadają się do potraw – zarówno w roli głównej, jak też jako dodatek. Są bogatym źródłem białka i aminokwasów. Charakteryzują się delikatnym i śmietankowym smakiem oraz gęstą i kremową konsystencją.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy