ŻUREK-PROSTY I SZYBKI

Żurek-to zupa prosta i bardzo szybka. (wersja dla jaroszy, bez wędliny).

Zupyżurek

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 254 głosów)

Składniki:

  • żurek gotowy w butelce,
  • 1 cebula,
  • 4 ziemniaki,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
  • kwaśna śmietana 18 %-pół kubka, tj. 200 ml.,
  • 2 listki laurowe
  • parę ziaren ziela angielskiego,
  • sól-do smaku,
  • pieprz-do smaku,
  • majeranek-do smaku,
  • maggi w płynie-do smaku.
  • 2 jajka ugotowane na twardo.

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Pokroić drobno w kostkę w/w warzywa : cebulę, marchew, pietruszkę, ziemniaki.
  • Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, parę ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe.
  • Zalać 2 litrami wody i gotować do miękkości- 15 minut.
  • Potem dać żurek z butelki według przepisu producenta.
  • Wlewamy go tyle, w zależności od tego jaką chcemy mieć kwaśność.
  • Potem dodajemy 200 ml.-pół kubka kwaśnej śmietany 18 %.
  • (Dolewamy trochę wywaru do śmietany, by się nie zważyło) i gotujemy do zakipienia.
  • Dodajemy trochę majeranku.
  • Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i maggi w płynie.
  • Żurek podajemy z wcześniej ugotowanym jajkiem na twardo, przekrojonym wzdłuż.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 45 min.
Żurek
Po prostu żurek.

Elcia84

Żurek