Zupa szczawiowa babci Marysi

Doskonale pamięta się smaki dzieciństwa...

Zupydania mięsne

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 200 głosów)

Składniki:

  • na 4 osoby:
  • 4 duże ziemniaki,
  • 2 marchewki
  • kawałek mięska do ugotowania na nim wywaru
  • szczaw ze sloiczka,albo mrożony
  • 2 łyzki smietany 18
  • sól,pieprz ,ewentualnie vegeta do smaku
  • 4 jajka

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki i marchewke obieramy,myjemy,kroimy w kosteczkę,wrzucamy do garnuszka,zalewamy wodą,dodajemy kawałeczek mięska,zeby zupa była smaczniejsza.Gotujemy ok.20 minut.Delikatnie doprawiamy,Do gotującej się zupy wkładamy mały porcję szczawiu wielkości małego słoiczka po musztardzie.Gotujemy ok 15 minut,zabielamy smietana.W razie potrzeby jeszcze doprawiamy.Obieramy wczesniej ugotowane na twardo jajka,kroimy w dość sporą kostkę(jajko na 8 cześci),dodajemy do zupy.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy