Flaczki w słoiku

pożywny i pyszny obiad na chłodne dni

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 5 głosów)

Składniki

  • Około 4 kg flaków wołowych krojonych
  • 1 duży kurczak
  • 2 kg wołowiny
  • WARZYWA:
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 duże cebule
  • 2 duże pietruszki
  • 6 marchewek
  • Seler korzenny mały
  • natka pietruszki
  • PRZYPRAWY:
  • 4 listki laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • Sól, Vegeta, pieprz, czosnek, mielona papryka
  • 3 opakowania przyprawy do flaków
  • Majeranek
  • 12 LITRÓW WODY.

Przygotowanie

  1. Do dużego garnka, u mnie wysok. 29 cm a srednica 38 cm, włożyć kurczaka, wołowinę i włoszczyznę oprócz natki pietruszki. Zalać wodą i doprowadzić do wrzenia.
  2. Zebrać szumowiny, zmniejszyć ogień i dodać przyprawy oprócz majeranku i przyprawy do flaków , te dodaję pod koniec.
  3. Gotować do miękkości mięsa. Kurczaka i marchewkę wyjmujemy po około 1 godzinie gotowania.
  4. W trakcie gotowania rosołu przygotować flaki . Ja obgotowuję je w 4-5 wodach z dodatkiem łyżki soli. Za każdym razem zmieniam wodę i dodaję sól.
  5. Obgotowane flaki jeszcze przejrzeć i ewentualnie odrzucić brzydsze części.
  6. Ugotowane mięso i marchewkę pokroić w kostkę lub paski i razem z flaczkami dodać do wywaru. Z wywaru wyrzucamy pietruszkę, seler, por, cebulę.
  7. Gotujemy jeszcze około 50 minut, stopniowo doprawiając do smaku.
  8. Nadwyżkę flaczków przelać do słoików i pasteryzować 1 godzinę. Można również podzielić na porcje i zamrozić.

Wskazówki

Zobacz też: mizeria do słoików

kurczak mięso obiad wołowina włoszczyzna flaczki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze